≫ 

Četvoro dece i dalje na respiratoru: "Borimo se sa osnovnom bolešću i komplikacijama"

Vukomanović je rekao da je možda potrebno da se ograniči kontakt dece u školskim uslovima i naglasio da epidemiolozi i Krizni štab treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu

  • 0
Porodilište, novorođenče, Testiranje na korona virus

Foto-ilustracija: Shutterstock

U Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić" u Beogradu od 10 kovid pozitivne dece, četvoro je priključeno na respiratore, a najmlađa je beba od šest meseci.

Profesor Vladislav Vukomanović rekao je za RTS da je sada dvostruko više pregleda dece sa simptomima kovida nego u prošlom talasu.

- Bolest počinje tako što zahvati pluća. Međutim, posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama - naveo je Vukomanović.

Vukomanović je rekao da je možda potrebno da se ograniči kontakt dece u školskim uslovima i naglasio da epidemiolozi i Krizni štab treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu.

- Što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece - dodao je.

On je rekao da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga oko 5.000, što, kaže, ukazuje da ima nekog pomaka.

Vukomanović je naveo i da Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina.

Kako kaže, još nisu stigla odobrenja, ali veruje da će se to desiti u narednim mesecima.

U "Mišoviću" 32 obolele dece

 

U Dečijoj klinici KBC ''Dragiša Mišović'' na lečenju je 32 dece obolele od kovida-19, izjavila je danas rukovodilac te klinike Olivera Ostojić i navela da je među hospitalizovanima najviše beba i tinejdžera.

Ostojić je kazala da se poslednjih nedelja ne smanjuje broj zaražene dece na lečenju u toj ustanovi i da su među obolelima i jednomesečne i dvomesečne beba.

- Druga kategorija po brojnosti su tinejdžeri od 12 do 18 godina starosti. Oni imaju ozbiljnije jednostane i obostrane upale pluća koje su slične upalama kod odraslih i tako se tretiraju - rekla je Ostojić za TV Prva.

Navela je da je sve više pacijenata kojima je potrebna kiseonička terapiji što, kako kaže, u prethodnim talasima epidemije nije bio čest slučaj.

Video: Samo Fajzer vakcina je odobrena za decu mlađu od 18 godina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA