≫ 

Protojerej Dragan se nada da će povratiti mošti ukradene iz crkve: "Neprocenjive su"

- Jedino što možemo da kažemo je da verujemo nadležnim organima da će uspeti da nađu počinioce i da vrate mošti u sveti hram gde im je i mesto - rekao je Dragan Stanišić, arhijerejski namesnik vračarsko-gročanski

  • 0
Provalnik, lopov obija vrata od crkve, crkva Foto-iustracija: Shutterstock

Očekujemo da se pronađu i vrate svete mošti ukradene iz crkve u Zucama, izjavio je danas protojerej stavrofor Dragan Stanišić.

- Jedino što možemo da kažemo je da verujemo nadležnim organima naše države da će uspeti da nađu počinioce i da vrate mošti u sveti hram gde im je i mesto - rekao je Stanišić, arhijerejski namesnik vračarsko-gročanski, prenosi Tanjug.

Video: Otac Jovan Stanišić o ukradenim moštima: Na ovim području se stalno dešavaju obijanja

On je potvrdio pisanje medija da je u noći između 17. i 18. novembra crkva u podavalskom naselju Zuce obijena i da su iz nje, za sada nepoznati počinioci, odneli mošti Svetog cara Konstantina i Svetog Maksima Goričkog.

Na Hramu Nerukotvorenog Obraza Gospodnjeg u Zucama vidljivi su tragovi obijanja. Razbijen je prozor na visini od dva metra, a kroz nastalu rupu počinioci su ušli u crkvu, ispreturali ikone, odneli nešto sitnog novca i svete mošti.

Protojerej Stanišić objašnjava da su to delići mošti Svetog cara Konstantina i Svetog Maksima Goričkog, koji stoje u oltaru i služe isključivo za potrebe obreda prilikom praznika, kada nadležni sveštenik iznese mošti na celivanje verujućem narodu.

Neprocenjive sa aspekta vere

On dodaje da su oni uradili jedino što su mogli - a to je da pozovu policiju i daju izjavu.

- Molimo se Bogu da počinioci shvate šta su učinili, jer svete mošti nikome ne trebaju sem verujućem narodu koji moleći se Gospodu priziva pomoć Boga - kaže Stanišić.

Na pitanje kolika je vrednost svetih moštiju, Stanišić kaže da su one neprocenjive s aspekta vere i da su same po sebi vredne čim se nalaze u svetim hramovima.

- Gospod nam je dao svete mošti kao vidljivi znak njegovog prisustva i brige o ljudima. Zato se iznose na celjivanje za određene praznike. One imaju neprocenjivu vrednost sa aspekta vere. Nismo sigurni koliko počinioci znaju šta su uradili. One se nalaze u pozlaćenim kutijicama, pa su verovatno mislili da su te kutijice mnogo vredne. Ali nisu, a same svete mošti imaju svoju vrednost - navodi Stanišić.

On dodaje da nije siguran da su mošti ukradene s namerom da budu prodate i da će to utvrditi istraga.

Česta obijanja crkava

Takođe, navodi da se u tim krajevima često dešavaju obijanja crkava, a motiv je novac.

- Crkva u Zucama obijena je 2013, ali, na primer, crkva u Vinči obijena je 15 puta za 18 godina. Obično obijaju kasice ispod ikona u potrazi za novcem - kaže Stanišić.

On objašnjava da sveštenici dobijaju mošti za svoj sveti hram i da se one u njemu čuvaju.

Iznose se verujućem narodu na celivanje i poklonjenje.

- Svaki sveti hram ima svoje svete mošti ugrađene u časnu trpezu, jer se ne bi mogla služiti sveta liturgija, niti bilo koje drugo bogosluženje. Ostale svete mošti koji hramovi imaju dobijene su blagoslovom nadležnih episkopa iz svetinja gde te mošti počivaju. To su delići tih moštiju, sve radi utehe i molitve verujućeg naroda - objašnjava Stanišić.

Video: U Muzeju SPC su jedini dokazi da je postojala crkva u Đurakovcu još iz 13. veka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA