≫ 

Direktor KBC "Zemun" otkrio šta nam tačno šalje poruku da ne smemo nikako da se opuštamo

Broj zaraženih pacijenata se smanjio, kaže on, ali i dalje dolaze oni s teškom slikom

  • 2
dr Dragoš STojanović foto-ilustracija: printscreen/youtube/ RTS Upitnik - Zvanični kanal; pixabay.com

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun Dragoš Stojanović kaže da trenutno u trijažnoj kovid ambulanti imaju duplo manje pregleda nego pre desetak dana, ali da se često javljaju pacijenti sa srednjom i teškom kliničkom slikom, što šalje poruku da ne sme biti opuštanja, prenosi RTS.

Doktor Dragoš Stojanović, direktor Kliničko-bolničkog centra Zemun" kaže da je tokom poslednja 24 sata bilo oko 90 pregleda u trijažnoj ambulanti te zdravstvene ustanove, kao i da je 11 pacijenata upućeno u kovid bolnice.

- Ako se setimo da smo pre samo sedam do deset dana imali između 150 i 180 pregleda dnevno, zaključujemo da ih sada ima duplo manje nego ranije. Međutim, pada u oči da sada dolaze na preglede pacijenti sa srednjom i težom kliničkom slikom, što nam šalje poruku da ne smemo nikako da se opuštamo - ističe Stojanović.

Naglašava da brojevi na papiru jesu manji i da u praksi jeste lakše, ali da "ovo i dalje traje".

- Predviđamo eventualnu mogućnost ponovnog povećanja brojeva u sledećim danima, kada se đaci vraćaju u škole i kada imamo slave. Dolazi nam i hladno vreme i opasnost kada se ukrste grip i kovid. To nisu male stvari i unapred nas zabrinjavaju, ali spremni smo na to - kaže doktor Stojanović.

Ističe da se često javljaju i pacijenti sa znacima postkovid sindroma odnosno komplikacijama koje se posle preležane korone javljaju na svim organima.

Doktor Stojanović navodi i da je u prvom periodu među pacijentima bilo oko 90 procenata nevakcinisanih, a da ih se sada javlja oko 75 odsto.

"Ima svetla na kraju tunela"

Doktor Dragoš Stojanović napominje da je Kliničko-bolnički centar Zemun, odlukom Ministarstva zdravlja, početkom septembra, kada je otvorena kovid trijažna ambulanta, ostao u režimu rada hitne službe.

- U Kliničko-bolničkom centru Zemun u toku 24 sata prođe najmanje 1.000 pacijenata različite patologije. Naša onkologija nijednog dana nije stala da radi. Sve vreme nam radi i ginekologija, porođajne sale i pedijatrija - ističe doktor Stojanović.

Kaže da su zaposleni umorni jer nemaju kada da se odmore, ali da motiv stvara energiju jer vide da "ima svetla na kraju tunela".

Kliničko-bolnički centar Zemun danas će posetiti ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a doktor Stojanović kaže da je ta ustanova dobila novi savremeni multislajsni skener i kombinovanu angio salu.

- Ući ćemo u stalni program implantacije pejsmejkera koji smo zaustavili jedno vreme jer nam se stara angio sala pokvarila. Stara je 17 godina i nije bilo rezervnih delova. Zahvaljujući prepoznavanju i podršci Ministarstva zdravlja i Vlade Srbije, dobili smo aparate, tako da u ovom trenutku Zemunska bolnica ima dve angio sale, dva skenera, magnetnu rezonancu i mnogo dobrih aparata - kaže doktor Stojanović.

Video: Crvena zona Vojne bolnice Karaburma: Nikada ne znamo koji će pacijent da dočeka zoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    20. novembar 2021 | 14:25

    Sta treba da zivim u strahu ceo zivot??, bolje ziveti i godinu dana normalno nego ceo zivot bojeci se svega!

  • Tt

    20. novembar 2021 | 18:34

    Ima svetla na kraju tunela ali ovo zlo je kao magistarala uz Drinu , sve tunel do tunela.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA