≫ 

Odblokiran saobraćaj u Beogradu, Gazela ponovo prohodna posle protesta

Primetne su policijske snage u svim delovima grada

Saobraćaj na Gazeli odblokiran je nakon današnjeg okuplčjanja građana koji su protestovali zbog usvajanja Zakona o eksprorpijaciji, sa namerom da blokiraju Gazelu, što je policija zabranila, a blokirali su saobraćaj na Mostarskoj petlji na isključenju iz Kneza Miloša ka Sajmu.

Raskrsnica Bulevara kralja Aleksandra i Ulice kneza Miloša i dalje je blokirana.

Na Gazeli nije bilo saobraćaja, a na Mostarskoj petlji je bio blokiran, kao i svi prilazi Gazeli. Policija je blokirala i stepenice na Mostarskoj petlji.

Okupljanje je proteklo bez incidenata, a policija se u tom delu povukla, tako da su građani mogli da "šetaju" po autoputu i da neometano priđu mostu.

Na Gazeli je bio i ministar policije Aleksandar Vulin, koji nadgleda rad policije.

Mediji su preneli da je i deonica auto-puta na Novom Beogradu bila blokirana, u visini Sava centra, a da su na kolovozu bili građani i policajci.

Video: Sve stoji: Građani blokirali auto-put na Novom Beogradu

Građani su se prvo okupili kod Palate pravde odakle su Savskom ulicom krenuli ka Gazeli, ali je policija blokirala Savsku u pokušaju da ih spreči da priđu mostu, gde je došlo do koškanja između okupljenih i policije.

Okupljeni su dobacivali policiji, nazivali ih pogrdnim imenima i dovikivali im "izdaja".

Učesnici protesta na društvenim mrežama obaveštavaju da su počeli da nadleću helikopteri, ali organizatori navode da "neće da odstupe".

Kako su najavili organizatori blokade, na sat vremena biće blokirani most Gazela i Mostarska petlja, Pančevački i Pupinov most, Ibarska magistrala i druge lokacije.

Organizatori su ostavili mogućnost da određene lokacije budu iznenada blokirane, pa se pretpostavlja da navedene lokacije neće biti jedine koje će biti ispunjene građanima.

Kako se nezvanično može čuti među okupljenim građanima i aktivistima, protest bi mogao popodne da se pomeri na plato ispred Skupštine Srbije. Pominje se 18 sati.

Blokade su najavljene i u drugim gradovima u Srbiji.

Organizatori kažu da su se na blokadu odlučili kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog donošenja Zakona o eksproprijaciji.

Video: Blokiran auto-put na Novom Beogradu: Građani protestuju protiv usvajanja Zakona o eksprorpijaciji

Blokade u Novom Sadu i na Ibarskoj magistrali

 

Osim u glavnom gradu, do blokade mosta došlo je i u Novom Sadu. I tu su se građani okupili i blokirali most "Duga", a došlo je i do koškanja policije i demonstranata. Policija je "razbila" kordon koji su napravili građani, kako bi omogućila prolaz vozilima preko mosta. U jednom momentu počelo je guranje građana sa policijom, ali blokada za sada nije razbijena. 

Blokirana je i Ibarska magistrala kod Preljine. Navodi da su se zbog toga napravile i saobraćajne gužve, i da su kolone vozila u oba pravca. Oni su nosili transparente s natpisima "Znamo da ne damo", "Ovo je moja zemlja", "Rio Tinto nema pravo da uništava budućnost srpske dece".

Predstavnici ekološkog udruženja "Suvoborska greda" najavili su svakodnevnu blokadu puteva dok se ne povuku doneti zakoni o referendumu i eksproprijaciji.

Video: Ekološki aktivisti blokiraju puteve u Kragujevcu

I u Kragujevcu su demonstranti blokirali deo ulice Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića, na raskrsnici kod Saborne crkve. Građani koji su se organizovali uglavnom preko društvenih mreža mirno protestuju. Vozačima je onemogućen prolaz jer se oni nalaze na samoj raskrsnici. Oni su kasnije promenili lokaciju i nakon blokade centra grada krenuli na tranzitni put za Kraljevo.

Prisutni su Pripadnici Policijske uprave Kragujevac i za sada sve protiče bez incidenta.

Kako je ranije najavljeno na više društvenih mreža, deo ekoloških udruženja pozvao je građane da na jedan sat blokiraju više saobraćajnica širom Srbije, zbog navedena dva zakona.

MUP: Neprijavljeni skupovi kršenje zakona

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), povodom najava na društvenim mrežama da će danas biti organizovane blokade saobraćaja na više mesta i auto-puteva, saopštilo je da je svaka blokada saobraćaja kršenje zakona, kao i održavanje neprijavljenih skupova.

- Članom 6. Zakona o javnom okupljanju, propisano je da okupljanje nije dozvoljeno na mestu na kojem, zbog karakteristika samog mesta ili njegove posebne namene, preti opasnost od nastupanja ugrožavanja bezbednosti ljudi i imovine, javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije - saopštio je MUP.

Autoput kod Sava centra odblokiran, pred Skupštinom nema okupljenih

 

Deo autoputa koji je bio blokiran kod Sava centra na Novom Beogradu pušten je za saobraćaj, pa je ova saobraćajnica sada prohodna.

Demonstranti su se sa kolovoza povukli pred policijom, a tome je prethodilo koškanje i verabalni sukom između demonstranata i grupe koja je tražila da se oslobi saobraćajnica. Do većeg sukoba nije došlo, a demonstranti su se uputili ka Skupštine Srbije, javlja izveštač Tanjuga.

U ovom momentu pred skupštinom Srbije nema okupljenih građana, saobraćaj se odvija normalno, a nije vidljivo ni prisustvo policije.

U više gradova u Srbiji građani su danas blokirali saobraćaj u znak protesta protiv Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja sam ja

    27. novembar 2021 | 15:59

    Slobodno napisite opsirnije o zakonu, objasnite sugradjanima sta to znaci, objasnite im kako sutra mogu da zakucaju na vrata i da vam kupe kucu za 500e u koju ste ulozili 100 puta vise

  • Vuk

    27. novembar 2021 | 16:51

    Mogli biste da kažete zašto protestuju. Da kažete da će rio tinto da uništi prirodu Srbije. Da je vlast prodala našu državu. Da su slali bagere da pomere narod sa ulice, a da je policija tukla koga god je stigla...

  • Vladimir

    27. novembar 2021 | 15:55

    Politika me ne zanima. Srbija iznad svega. Stop Rio Tintu .Stop oduzimanju vekovnih ognjista .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA