≫ 

KBC "Zvezdara" izlazi iz crvene zone: Posle 2 meseca i 10 dana nema nijednog pozitivnog pacijenta

U toku vikenda određeni broj pacijenata raselili su u druge kovid bolnice i otpustili

  • 4
Kliničko bolnički centrar Zemun, Zemunska bolnica, KBC Zemun

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" izlazi iz crvene zone. Direktor te zdravstvene ustanove, prof. dr Petar Svorcan, kaže za RTS da će tokom ove nedelje biti obavljena dezinfekcija i čišćenje, a da se nadaju da će prve ne-kovid pacijente primiti krajem ove ili početkom sledeće sedmice. Još jednom bih ponovio građanima da čuvaju sebe, čuvaju svoje bližnje, poštuju procedure, družite se, ali u što manjem broju, maske, vakcinacija, distanca to je nešto što će sačuvati sve nas, ali i KBC "Zvezdara" da ostane u nekovid režimu, poručuje Svorcan.

Prof. dr Petar Svorcan ističe da su lepe vesti da posle dva meseca i 10 dana danas je prvi dan da KBC "Zvezdara" nema više pozitivnih hospitalnih pacijenata.

- U toku vikenda smo određeni broj pacijenata raselili u druge kovid bolnice i otpustili - kaže Svorcan.

Ističe da sa dezinfekcijom i čišćenjem kreću već danas.

- To je dosta težak posao gde moramo ispoštovati određene procedure, pogotovu čišćenja i sređivanja aparata i mašina. Po zahtevima proizvođača to zahteva određeno vreme i mi se nadamo da ćemo u toku ove nedelje uspeti sve da očistimo, dezinfikujemo i sredimo kako bi bilo potpuno bezbedno za sve naše nekovid pacijente -  navodi Svorcan.

Na pitanje kada će početi prijem ne-kovid pacijeenata, Svrcan kaže da se nada da će tokom ove nedelje sve pripremiti, a da će krajem sedmice na sajtu postaviti detaljno uputstvo.

- Krajem ove nedelje i početkom sledeće nadamo se da ćemo krenuti sa prijemom naših pacijenata - dodaje on.

Ističe da će najpre zbrinjavati urgentne pacijente koji imaju prioritetne upute, pacijente sa malignim bolestima, hronične pacijente u pogoršanju.

- Naši pacijenti znaju da preko izabranog lekara uvek mogu dobiti uput za našu bolnicu, a tu je i Hitna služba koja radi 24 sata za zbrinjavanje hitnih pacijenata-  navodi Svorcan.

Ovo je peti put da je KBC "Zvezdara" bio u kovid sistemu, a Svorcan kaže da su u tom periodu zbrinuli oko 2.300 pacijenata.

- U odnosu na prethodni put priližno slično srednje teške i teške kliničke slike, a specifično je to da smo sada dosta imali mlađih ljudi i nažalost dešavalo se da pored svih preduzetih mera i svega izgubimo bitku i izgubimo mlade živote. To su bili pacijenti koji nisu bili vakcinisani, a posle toga smo se osećali veoma razočarano što nismo mogli da spasimo neki mladi život .  naglašava Svorcan.

Ističe da su jednog dana imali rekordnu potrošnju kiseonika u odnosu na sve prethodne talase – to je bilo 7,5 tona, a da je to količina koju u normalnom režimu potroše za nekoliko meseci.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji. Svorcan kaže da smo u poslednje dve, tri nedelje svedoci manjeg broja pozitivnih, ali i manjeg broj hospitalizovanih.

- To je i jedan od razloga zašto mi izlazimo iz kovid sistema. To treba da nas raduje, ali moramo biti strašno oprezni i nastaviti sa preporukama epidemiologa u smislu sprečavanja širenja virusa, ali pod broj jedan vakcinacija kako buster dozom tako i onih koji se nisu vakcinisali – ni sada nije kasno, treba da se vakcinišu - poručuje Svorcan.

Naglašava da je vakcinacija veoma bitna i apelovao na sve da se prime vakcinu.

- Dominantno hospitalizovani su bili nevakcinisani pacijenti – skoro oko dve trećine pacijenta, a na intenzivnim negama četiri petine - rekao je Svorcan.

Ukazao je da ulazimo u period slava, a pred nama je i doček Nove godine i praznici, pa je apelovao na građane da se čuvaju, pridržavaju mera i da se vakcinišu.

- Vidimo da se pojavio i novi soj koronavirusa. Ja svaki put kažem da se nadam da nećemo morati ponovo da ulazimo u kovid režim, ali vreme me demantuje -  kaže Svorcan.

- Još jednom bih ponovio građanima da čuvaju sebe, čuvaju svoje bližnje, poštuju procedure, družite se ali u što manjem broju, maske, vakcinacija, distanca to je nešto što će sačuvati sve nas, ali i KBC 'Zvezdara' da ostane u nekovid režimu -  zaključio je Svorcan.

Pet puta je Kliničko bolnički centar "Zvezdara" bio u crvenoj zoni i za to vreme su zbrinuli oko 9.500 kovid pozitivnih pacijenata.

Video: Ušli smo u crvenu zonu kovid bolnice: Virus nije izmišljen i ova odela ne oblačimo bez razloga

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA