≫ 

Grad obezbedio sredstva za pružanje usluge personalnog asistenta i za 2022. godinu

U narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika, kojih je trenutno 81

  • 4
RODITELJI NOVCANAPOMOC STANISAVLJEVIC

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Grad Beograd obezbedio je sredstva za pružanje usluge personalne asistencije i u 2021/2022. godinu i time potvrdio da nastavlja sa pružanjem podrške osobama sa invaliditetom, piše Beoinfo. Ova usluga im omogućuje da vode samostalan i produktivan život kao ravnopravni građani u svojoj zajednici.

– Na nivou Sekretarijata za socijalnu zaštitu zaključen je novi okvirni sporazum sa izabranim licenciranim pružaocem usluge personalne asistencije, Centrom za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, iz Beograda, a po prethodno sprovedenom postupku javne nabavke. Okvirni sporazum zaključen je na period od godinu dana. Predviđeno je da se tokom trajanja okvirnog sporazuma utroši oko 1.850.000 sati za pružanje ove usluge. Vrednost okvirnog sporazuma iznosi 92.146.650 dinara. Usluga personalne asistencije će se pružati u trajanju od oko 185.000 sati u periodu od godinu dana, sa najmanje 80 angažovanih saradnika sa završenom osnovnom obukom po akreditovanom programu obuke za pružanje usluge personalne asistencije za najmanje 80 korisnika u trajanju od najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno – izjavila je za Beoinfo gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Ona je dodala da Grad Beograd prepoznaje probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju.

– Trudimo se da odgovorimo na njihove potrebe tako što uvodimo nove, razvijamo i unapređujemo postojeće usluge koje predstavljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana. Nakon realizacije prvog pojedinačnog ugovora, Sekretarijat će sa pružaocem usluge zaključivati naredne pojedinačne ugovore, a u skladu sa preostalim brojem sati definisanim okvirnim sporazumom – istakla je Stanisavljevićeva.

Prema njenim rečima, usluga personalne asistencije obuhvaćena je sistemom usluga socijalne zaštite Grada Beograda, počev od 8. februara 2016. godine i od tada se sprovodi u kontinuitetu.

Usluga je prvobitno pružana za 50 korisnika, a trenutno uslugu koristi 81 osoba. U narednom periodu planirano je povećanje broja korisnika u skladu sa iskazanim potrebama i kapacitetom pružaoca usluge. Time potvrđujemo da je jedan od prioriteta socijalne politike Grada Beograda unapređenje kvaliteta usluga koje pruža korisnicima, kao i odgovoran odnos prema svim socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojima je podrška neophodna – rekla je Nataša Stanisavljević.

Video: Vesić najavio da u novembru kreće izgradnja metroa: Predsednik Vučić je obezbedio 4,6 milijardi evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    30. novembar 2021 | 09:19

    Kome još treba drveni advokat

  • MRK

    30. novembar 2021 | 15:07

    Šta nije bilo tačno u mom komentaru da ga niste objavili? Mnogo smo jadni čim smo dozvolili da zbog interesa nekoliko ipašta većina.

  • Ljiljana

    1. decembar 2021 | 15:03

    Ne postoji samo Beograd.. Sta je sa drugim gradovima???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA