Godinu dana rada bolnice u Batajnici: U prvih 48 sati primila 396 pacijenata, u njoj boravilo 15.000

- Najkrvoločniji, najizazovniji, onaj koji nam nije dao mira, mirnog sna, dana noći - delta soj -prisetila se direktorka bolnice u Batajnici

  • 0
Kovid bolnica Batajnica Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kovid bolnica u Batajnici otvorena je pre tačno godinu dana, 4. decembra 2020. Za to vreme, lekari te ustanove borili su se za živote 15.000 pacijenata.

Među njima je bio i Nenad Papić koji za RTS kaže da je u bolnici proveo 45 dana, a 12 dana je disao pomoću respiratora.

Žarko Radovanov je rekao da "cela priča sa kovidom nije šala", dok je Ivani Milojević bilo teško da podnese sve što se dešavalo oko nje.

U septembru i oktobru, Batajnica je bila puna. Lekari kažu da nisu očekivali toliki priliv pacijenata. Ipak, sa novembrom i decembrom malo lakše se diše.

Pacijenti su se borili za svaki dah, a svoju borbu imali su i zdravstveni radnici.

- Pomislila sam da li ću ja ovo moći da izdržim, da li ću moći da podnesem ovaj teret - rekla je direktorka bolnice u Batajnici prof. dr Tatjana Adžić Vukičević.

"Umor bio sve veći"

Anesteziolog dr Jelena Veličković je navela da zdravstveni radnici svakodnevno osećaju umor koji je svakog dana sve veći.

- Kovid je bolest koja zahteva timski rad, multidisciplinaran, da svi budemo jednom da bi mogli da pomognemo pacijentu - kazala je dr Aleksandra Spurnić, infektolog.

Međutim, ni posle godinu dana borbe, poručuju da neke slike ne blede.

- Kada sam se odjavila na svim mrežama i u medijima da više nemam nijedno mesto. Ne postoji teži trenutak za mene - navela je Tatjana Adžić Vukičević.

KORONA VIRUS BATAJNICA PACIJENTI Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Najteže trenutke ne zaboravlja ni Jelena Veličković.

- Slika moje mlade koleginice koja radi posao, sve što treba da se radi u intenzivnoj i konstantno joj cure suze preko maske, jer su tada u intenzivnoj bili uglavnom mladi pacijenti od 20 do 30 godina i ona je bila očajna što uprkos svemu ništa ne može da se pomogne - kazala je Jelena Veličković.

Delta soj je bio najizazovniji

Novi talas, međutim, doneo je nove brige.

- Najkrvoločniji, najizazovniji, onaj koji nam nije dao mira, mirnog sna, dana noći - delta soj -prisetila se direktorka bolnice u Batajnici.

Kovid bolnica u Batajnici sagrađena je za četiri meseca. Smeštena je na više od 22.000 kvadrata. Otvorena je 4. decembra prošle godine i za prvih 48 sati rada primila je 396 pacijenata. Na taj način je rasteretila zdravstveni sistem.

Video: Batajnička crvena zona: Ovde leži 51 bolesnik sa najtežim kliničkim slikama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA