≫ 

Posle 2 meseca, bolnice i po 5. put izlaze iz crvene zone: Evo koje u Beogradu nisu "pozelenele"

Četvrti talas bio težak koliko i treći

  • 3
Kovid Zone u Beogradu, crvena i zelena zona, Mapa

Ilustracija: Nikola Jovanović

Sa boljom epidemiološkom situacijom zbog korona virusa u Srbiji, i bolnice posle više od dva meseca polako počinju da se vraćaju normalnom radu, odnosno da izlaze iz kovid režima. Lekari kažu da je četvrti talas iz kojeg polako izlazimo, bio težak koliko i treći, i nadaju se da će uskoro u potpunosti moći da se posvete pacijentima koji nisu kovid. 

U Beogradu je prošle nedelje iz kovid režima izašao Kliničko-bolnički centar Zvezdara, a od juče više u njemu nije ni KBC "Dr Dragiša Mišović". Ove bolnice, "pridružile su se" KBC "Zemun" i Ortopediji Banjica koji u ovom talasu nisu bili u crvenoj zoni, već su bili posvećeni pacijentima koji nisu kovid.

KBC "Zvezdara" u crvenoj zoni je za ova četiri talasa čak pet puta bio u crvenoj zoni. Direktor ove ustanove prof. dr Petar Svorcan, rekao je prošle nedelje da su oni sada izašli iz crvene zone posle dva meseca i 10 dana.

- Najpre ćemo sada zbrinjavati urgentne pacijente koji imaju prioritetne upute, pacijente sa malignim bolestima, hronične bolesnike u pogoršanju. Naši pacijenti znaju da preko izabranog lekara uvek mogu dobiti uput za našu bolnicu, a tu je i Hitna služba koja radi 24 sata za zbrinjavanje hitnih pacijenata - navodi Svorcan.

Ova ustanova je za svih pet puta koliko je bila u crvenoj zoni zbrinula oko 9.500 kovid pozitivnih pacijenata, a samo peti put oko 2.300. Tada su jednog dana zabeležili i rekordnu potrošnju kiseonika u odnosu na sve prethodne talase – to je bilo 7,5 tona. Ta količina se u normalnom režimu potroše za nekoliko meseci.

Od juče u crvenoj zoni nije i jedan deo KBC "Dr Dragiša Mišović". Zelena zona postao je A blok, a prema rečima Đorđa Laloševića, načelnika dijagnostičke radiološke službe, oni se nadaju da će se to uskoro desiti i sa B blokom u kojem je trenutno 91 kovid pacijent od kojih je 23 dece.

- Broj pacijenata se svakodnevno smanjuje jer mi više ne primamo kovid pacijente - objašnjava Lalošević.

Od marta prošle godine kada je krenula epidemija korona virusa u našoj zemlji do danas na KBC "Dragiša Mišović" zbrinuto je blizu 9.000 obolelih od kovida. Najteži im je bio treći talas kada su imali oko 4.000 pacijenata.

- Treći i četvrti talas bili su izuzetno teški. Imali smo nekad dnevno i 150 pregleda što skenerom, što sa rendgenom. Ti pacijenti koji su uglavnom dolazili kod nas su bili ozbiljni pacijenti. Nažalost neki od njis su i završili tragično - navodi Lalošević i dodaje da je sada taj broj znatno manji između 30 i 50 pregleda dnevno.

Ko je ostao u crvenoj zoni

 

Tu sreću da izađe iz crvene zone još nema KBC "Bežanijska kosa". Isti je slučaj i sa VMC Karaburma, oboleli pacijenti i dalje se smeštaju u Kovid bolnici u Batajnici, kao i u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije.

Ukoliko omikron, novi soj korona virusa koji je opkolio našu zemlju i koji se očekuje svakog momenta da se dijagnostikuje i kod nas, što bi naš narod rekao "ne pomrsi konce" i ne izazove nam do kraja godine novi talas, peti se očekuje tek posle 15. januara.

Prema proračunima profesora Petra Kočovića, koji pomoću svog matematičkog modela prognozira situaciju sa korona virusom, oko 20. decembra broj zaraženih na dnevnom nivou spustiće se na 700, pa i 500 dnevno u proseku, brojke će nastaviti da padaju, s tim da ćemo imati usporeniji pad.

Bez obzira na pojavu novog soja - omikrona,  on ostaje pri svojoj poslednjoj prognozi da nam sledeći, peti talas kovida 19 može početi tek posle 15. januara 2022. godine.

Video: Crvena zona Vojne bolnice Karaburma: Nikada ne znamo koji će pacijent da dočeka zoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA