≫ 

Apel uoči euforije: Koliko koštaju jelke sa busenom, kako ih ukrasiti, gde držati i šta posle sa njima?

JKP "Zelenilo Beograd" ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima, a cene po kojima možete nabaviti praznično drvo zavise od njegove visine

  • 5
jelke, zelenilo, jelka Foto: JKP "Zelenilo Beograd"/Ana Štaljonić

Praznična euforija polako se zahuktava, a osim što je novogodišnja rasveta obasjala prestonicu, mnogi građani su okupirani ukrašavanjem svojih domova. Naravno, najvažniji ukras i simbol Nove godine jeste okićena jelka, pa se javljaju i nedoumice gde nabaviti najlepše drvo.

Oni koji dodatno brinu o životnoj sredini, izbeći će kupovinu plastične jelke, ali i ideju o seči drveća. Ipak, i za to postoji rešenje.

Naime, JKP "Zelenilo Beograd" apeluje na građane da nabavljaju jelke sa busenom, nudeći i mogućnost za to.

- Time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara - navode za iz ovog preduzeća za Telegraf.rs.

Kako dalje objašnjavaju, posle praznika sugrađani jelku mogu da posade u svojim dvorištima.

- Ali moraju da imaju na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba da odaberu mesto za sadnju. Takođe, moraju da vode računa da sadnicu ne posade suviše blizu objekta ili nadzemnih instalacija. Na ovaj način produžava se život četinara ali istovremeno svaki pojedinac koji zasadi stablo posle praznika, utiče na povećanje broja stabala u gradu što je neophodno i korisno.

Drvo treba očuvati pre sadnje, pa je važno voditi i brigu o tome kako se ukrašava i koje mesto u kući zauzima.

- Prilikom kićenja jelke treba da se vodi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina - navode i dodaju:

- Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se po mogućstvu redovno orošava, tj. prska vodom i zaliva odstajalom vodom sobne temperature, kao i da se održava umerena vlažnost supstrata. Kada prođu praznici, drvo ne treba da se odmah iznosi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a potom da se posadi u odgovarajućim uslovima. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

Takođe, ako baš nemate prostor da zasadite drvo sa busenom, ono svakako može naći svoje mesto.

- Građanima koji kupe jelke sa busenom, a nemaju gde da ih zasade posle praznika, „Zelenilo“ daje mogućnost da jelke donesu u naše rasadnike, kako bi ih mi zasadili na površinama u gradu gde je planirana sadnja.

Gde možete nabaviti jelku sa busenom?

JKP "Zelenilo Beograd" za Novogodišnje i Božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom u svojim rasadnicima koji se nalaze ul. Vojvode Stepe br. 405 i ul. Marije Bursać bb u Zemunu .

Cene jelke sa busenom kreću se od 2.000 do 5.000 dinara, u zavisnosti od visine.

Tako onu visine od jednog do 1.5 metara možete kupiti za 2.000 dinara. Jelka visine od 2.5 do tri metra košta 4.000,00 dinara, dok ona visine veće od tri metra iznosi 5.000 dinara.

Video: Ukoliko ste lampice na jelku stvaljali kružno grešite, ovo je najlakši i najbrži način da je okitite

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    7. decembar 2021 | 20:01

    Zasto se kod nas Omorike prodaju kao Jelke? To je isto kao da ti prodaju persun kao sargarepu…😤

  • Pera

    7. decembar 2021 | 22:19

    Da tako posumljavaju , gde bi nam bio kraj.

  • Djape

    7. decembar 2021 | 20:22

    Priznajem samo sa busenom, prave jelke. Kakvi ovi otrovni plastikaneri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA