≫ 

Napadi na vozače GSP-a sve suroviji: Tuku ih, šutiraju i ujedaju, ne pomažu ni panik tasteri

Izlaz jeste sveprisutni video-nadzor i stroge kazne za napadače, ali ako se izreknu i naplate bez zastarevanja

  • 14

U ovoj godini zabeležena su 92 fizička napada na vozače gradskog prevoza. Toliko ih je bilo i prošle godine. Ono što je drugačije, kažu u GSP-u, jeste to što su napadi sve suroviji. Poslednji se dogodio u petak uveče na Karaburmi, kada su pretučena dva vozača. Među četvoro napadača bila je i jedna devojka, prenosi RTS.

Odgovaraš za putnike i vozilo, tačnost polazaka u gradskoj gužvi, kada je suvo i po snegu. Iza vozača gradskog prevoza je autobus, tramvaj, duži od 20 metara, a ipak najviše strepe od kolega iz automobila.

- Ne propuštaju autobus sa stanice kada treba da izađe, ne znaju - kaže Rade Mrđe, vozač GSP-a.

- Iseče, ne pusti te da uđeš, nervozni, psuju - dodaje vozač Miodrag Zdravković.

Srećom, sagovornici iz GSP-a nisu doživeli i fizički napad. Ali u preduzeću od početka godine beleže 62 napada, toliko ih je bilo u prošloj celoj godini. I sve su suroviji, kao u petak uveče, kada su na Karaburmi pretučena dva vozača. Prvo je vozač linije 23 na stanici izašao da proveri zašto se vrata ne zatvaraju.

- Onda su ga napala tri mladića i jedna devojka, počeli su da ga tuku, šutraju, oborili su ga na zemlju. U međuvremenu, došao je drugi autobus, isto 23, kolega je video da njegovog kolegu tuku, izašao je i postradao još više, njega su još više pretukli - navodi Slavica Stevanović iz GSP-a.

Posekotine, podlivi, lekari su utvrdili da je vozač i izujedan, što je šokiralo zaposlene u firmi i onako težak posao učinilo još opasnijim i odbojnijim, kaže Slavica Stevanović iz GSP-a.

- Kako bi se svi mi osećali da ujutru se spremaš na posao i znaš da će tokom dana i radnog vremena neko da vas psuje, maltretira, da trpite viku - dodaje Stevanovićeva.

Video: Dobio sam udarce u glavu: Vozač autobusa o napadu nepoznatog mladića

Ne vredi to što svaki vozač ima panik taster kojim operativni centar obaveštava da je napadnut, posle čega na lice mesta dolazi policija.

- Mi smo imali situacija da pojedini putnici uznemiravaju ostale putnike ili da su pod uticajem alkohola i da su vozači primetili da se dešava nešto to nije regularno ponašanje putnika i u tim slučajevima policija je intervenisala - navodi Jovica Vasiljević, sekretar Sekretarijata za javni prevoz.

Rasprava ima stalno i svugde, a napada na okretnicima, stanicama, najviše u žutim trakama. U ovoj godini beleže i skoro trideset napada i na vozače privatnika uprkos kamerama u vozila, mada je ozbiljna mana to što kamera nema na stajalištima.

- Naravno, mi ne očekujemo da na svakom stajalištu imamo, jer imamo preko 5.000 stajališta, ali na najvećim presedačkim mestima poput Zelenog venca, na našim terminusima i okretnicima, na jedno 150 lokacija u gradu bi sigurno značilo da imamo video-nadzor - dodaje Vasiljević.

Vozač se i vrati sa bolovanja, ali traume ostaju. U situaciji kad ih je sve manje, kad ustaju vrlo rano, a ležu suviše kasno, neki imaju i dvokratno radno vreme, dragoceni su i svaka svađa, a kamoli napad, može biti pogubna. Izlaz jeste sveprisutni video-nadzor i stroge kazne za napadače, ali ako se izreknu i naplate bez zastarevanja.

Video: Napad u GSP: Biber sprejom poprskao vozača

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dendža

    8. decembar 2021 | 08:06

    Bahati ste brale i to je.Vi pa taksisti,pa kamiondžije.Posle vam djavo kriv.

  • Upucen

    8. decembar 2021 | 08:02

    Takvo ponasanje niko ne moze da podrzi..ali posaljite kontrole za vozace pa ce te videti i njihovo ponasanje...veliki broj njih tako se bahato ukljucuje u saobracaj..posao mi da vozim po gradu..dodjem sa vozilom do pola autobusa dok je u stanici on jednostavno krene bez obzira sto si tu gde si i sto moras da nabadas kocnicu ko lud...onda njihov ulazak u stanicu cim stanu pre nego otvore vrata ukljuce levi migavac a putnici jos nisu ni izasli a kamere skoro na svakoj stanici i sta cekaj ili plati kaznu..tako da nekad i razumem sto ih opeglaju..

  • Треба

    8. decembar 2021 | 07:32

    Кад запошљавају дебиле који нити знају да возе нити знају чему знакови служе а већина су одавно у пензији

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA