Beograd dobio 225 Pančićevih omorika

Sadnjom srpske autohtone vrste četinara, emisija ugljen-dioksida biće smanjena za do 5,5 tona godišnje

  • 12
Sadnja Pančićevih omorika

Foto: Darko Radulović

Zaposleni kompanije Nestlé Srbija posadili su 225 stabala Pančićeve omorike duž Bulevara Milutina Milankovića na Novom Beogradu, u okviru svoje globalne misije ozelenjavanja za bolji život lokalnih zajednica i očuvanje planete. Ovaj drvored će tokom svog rasta godišnje apsorbovati u proseku do 5,5 tona ugljen-dioksida iz vazduha, gasa koji najviše doprinosi globalnom zagrevanju, a oslobodiće dovoljno kiseonika za godišnje potrebe 450 stanovnika.

Drvored Pančićevih omorika, autohtone vrste četinara koji će dostići visinu do tri metra, krasiće celu dužinu Bulevara Milutina Milankovića, što je oko pet kilometara – od ulice Tošin bunar do Vladimira Popovića. Nova, zelena donacija Nestlé-a Beogradu i Beograđanima vredna je više od 1,5 miliona dinara.

Zaposleni u kompaniji dali su svoj doprinos učestvujući u sadnji kao volonteri, a ceremoniji početka sadnje drvoreda prisustvovali su gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, najviši lokalni i regionalni zvaničnici Nestlé-a, kao i predstavnici Ambasade Švajcarske, NALED-a, Smart kolektiva, Federacije banaka hrane Srbije, Švajcarsko-srpske privredne komore, Fondacije Ana i Vlade Divac, Srpskog filantropskog foruma i drugih važnih korporativnih partnera.

Zoran Radojičić, Neli Angelova i Marjana Davidović

Foto: Darko Radulović

-U vremenu kada se mnogo priča o ekologiji potrebno je istaći da ona traži upornost i strpljenje u realizaciji. Ovde smo svi na istom zadatku. Naša vizija je da radimo za zajednicu i buduće generacije. Verujem da ćemo ovu akciju nastaviti i zahvaljujem kompaniji Nestlé na učešću - istakao je prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Očuvanje životne sredine je među najvišim prioritetima u poslovanju kompanije Nestlé, a sve globalne ekološke ciljeve kompanija sprovodi i na lokalnom nivou. Nestlé fabrika u Surčinu je prvi pogon u Srbiji sa nultim odlaganjem otpada na komunalne deponije, koristi 100% zelenu energiju iz hidroelektrana i poseduje najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, koje dnevno prečisti 65.000 litara vode.

Sadnja Pančićevih omorika

Foto: Nestle

-Poslovanje može biti uspešno samo ukoliko je i održivo. Trudimo se da na sve načine doprinesemo očuvanju okoline, a drveće nam je jedan od najvažnijih saveznika u borbi protiv klimatskih promena. Ne samo da ćemo uživati u lepšem pogledu na naš bulevar, već će ove omorike znatno doprineti smanjenju emisije CO2. Već duže od 16 godina Nestlé je pouzdan partner svih građana Srbije, posvećen njihovoj dobrobiti, jer jedino tako možemo zajedno da rastemo - istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju.

-Društvena odgovornost nije trend, to je fundamentalna stavka u poslovanju svake kompanije koja brine o zajednici u kojoj posluje. Potrošači nas sve češće pitaju šta je to što dajemo nazad društvu: naš odgovor je vidljiv u ovome što ovde danas radimo i svemu što smo do sada uradili, pokazujući da imamo širu društvenu svrhu od proizvodnje kvalitetnih i ukusnih proizvoda - istakla je Neli Angelova, direktorka komunikacija kompanije Nestlé za jugoistočno evropsko tržište.

Jedan od ciljeva na nivou Nestlé grupe je nulta emisija ugljen-dioksida do 2050. godine, u skladu sa odredbama Pariskog sporazuma o klimi. Pošumljavanje predstavlja važan korak na tom putu, kao prirodno rešenje za apsorbovanje gasova sa efektom staklene bašte, jer drveće troši ugljen-dioksid, oslobađa kiseonik i doprinosi očuvanju biodiverziteta.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pandi

    10. decembar 2021 | 09:18

    Lepa akcija, samo ne znam da li to drvece uspeva na toj nadmorskoj visini. Nadam se da su pitali strucne ljude

  • ...

    9. decembar 2021 | 13:20

    Svaka cast za ovo

  • 🌺🌼🌸

    10. decembar 2021 | 10:16

    Pa nesto i gradonacelnik da uradi, Pa makar i omiriku da zasadi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA