≫ 

Vozili smo se u špicu od Novog Beograda do Slavije sa 4 auta, preko 4 mosta: Šta mislite, kuda je najbrže?

Od Novog Beograda do Slavije preko Brankovo mosta, Gazele, Mosta na Adi ili Starog savskog mosta? Na koju biste se putanju vi kladili?

  • 50

Danima se u Beogradu zbog predstojećih praznika registruju velike gužve u saobraćaju. Više nema pravila ni kada će špic početi, a kad se završiti. Jutros je, konkretno, počeo već u 6:30. Ako se usput desi i da tramvaji stanu, ili se dogodi neka saobraćajna nesreća - morate biti spremni da u automobilu provedete i do sat-dva. Zato smo uradili jedan eksperiment. Istina je da pravila nema, i da dešavanja u saobraćaju ne mogu da se predvide, ali izmerili smo koliko vam sa Novog Beograda treba do Slavije, a za taj eksperiment smo izabrali četiri različite putanje.

Ovaj naš ogled počeo je baš kad bi po pravilu trebalo da počne i najveći saobraćajni kolaps, u 17:06, po završetku radnog vremena. Prenosimo vam kako su se kolege kretale, na kakve su gužve i gde nailazili, i ko je prvi stigao.

Jedna koleginica je išla preko Mosta na Adi, druga preko Brankovog mosta, treća preko Starog savskog mosta, i kolega se uputio preko Gazele. Očekivali smo svi da će upravo ova poslednja putanja biti najzahtevnija. Da smo se kladili, rekli bismo da će u ovoj "trci" kolega koji je izabrao Gazelu stići poslednji. Ali, prevarili bismo se.

Putanja 1: Stari savski most - Slavija

Kolege i ja smo se po dogovoru našli na parkingu u dogovoreno vreme, i svi smo odatle ka Slaviji krenuli tačno u 17:06.

Uputila sam se ka Slaviji preko Starog savskog mosta, potom sam ušla u Nemanjinu.

Naišla sam na gužvu prilikom uključenja na most, usporeno kretanje preko mosta, potom gužva i sporije kroz Nemanjinu. Sve ostalo je bilo manje-više brzo prohodno.

Na Slaviju sam stigla tačno u 17.31.

Ova koleginica nije osvojila prvo mesto. Putanja preko Starog savskog mosta se pokazala kao loš izbor.

Putanja 2: Gazela - Slavija

Krenuo sam sa tačke polaska u 17:06, uputio se preko Gazele, pošto kolege nisu htele tuda "jer je užasna gužva".

Tako je i bilo, užasna gužva, ali samo na prilasku samom mostu. Kad sam odčekao svojih 6-7 minuta i ušao na auto-put, sve se odjednom otvorilo.

Preko samog mosta pristojnom brzinom, pa onda malo zagušenje na skretanju za Kneza Miloša, a u samom "Knezu" - onako - ni brzo ni sporo.

Skretanje u Nemanjinu bez mnogo čekanja, uz Nemanjinu prilično brzo.

Stigao sam na Slaviju u 17:27 - iskreno brže nego što sam se nadao.

Šta mislite koje je mesto zauzeo ovaj kolega? Saznaćete u nastavku teksta da li je i Gazela bila pogrešan izbor.

Putanja 3: Most na Adi - Slavija

Krećemo u 17:06, idemo preko Mota na Adi koji deluje vrlo prohodan. Malo je manja gužva tek na uključenju. Fino se prolazi, bez zadržavanja prolazim kružni tok i isključujem se u pravcu Sajma. Navigacija kaže da je tu najbrže.

Međutim, tu je bilo malo zastoja dok se nismo uključuli u traku (hvala vozačima autobusa, jer su jedini sačekali i pustili za uključenje).

Sajam se prolazi pristojno. Nema zadržavanja. Idemo ka Savskoj, tj. Sarajevskoj, u kojoj nema gužve, stanje redovno. Dolazimo do uključenja za Nemanjinu i tu je možda najveća gužva ovog putešestvija. Kolona je bila velika, kreni-stani sistem, i da nije bilo toga, verujem da bismo 10 min ranije stigli.

Ka Slaviji je onda ostao još jedan semafor koji uredno prolazimo, kao i kružni tok. U tom trenutku, na Slaviji bez kolapsa.

Stigli smo na kružni tok tačno u 17:27.

Baš kao i kolega koji je išao preko Gazele.

Putanja 4: Brankov most - Slavija

Krenula sam u 17:06 Ulicom Vladimira Popovića, bilo je prohodno do donje strane Hajata, onda se malo zagužvalo do ulaska na Stari savski most.

Tu smo uradili polukružno i nastavili ka ulasku na Brankov most. Malo smo čekali da se uključimo, mileli preko mosta, kad smo dosli do Zelenog venca - odvojili smo se ka Hotelu Moskva, uključili se na Terazije.

Bila je gužva i vozilo se u koloni, ali se saobraćaj kretao, sporo, ali bez zastoja.

U 17:23 smo stigli na Slaviju.

Brankov most - pobednik

Kao što ste mogli da vidite po tekstu, jučerašnji eksperiment je pokazao da se najsporije stiže ako sa Novog Beograda do Slavije idete preko Starog Savskog mosta. Nešto je brže, ako idete preko Gazele i Mosta na Adi. Pokazalo se da ćete preko ova dva mosta stići 4 minuta ranije (u našem slučaju), a najbolji izbor je Brankov most.

Razlika između odluke da idete preko Starog savskog mosta ili Brankovog je osam minuta. Nije preterano velika razlika, ali može vam pomoći da bar malo sačuvate živce svakog dana. Ukoliko, naravno, ne dođe do neke nepredviđene situacije u saobraćaju, a na to ne možemo da utičemo.

Pišite nam u komentarima svoja iskustva. Koji je vaš izbor?

Vodite računa kako vozite, naročito u ovim danima pred praznice, kada saobraćaj dodatno otežava vlažan kolovoz, ali i magla.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoro osvetnik

    29. decembar 2021 | 18:09

    Neka probaju oko 16 h. Da prođu,iz pravca opštine Novi Beograd,preko Brankovog mosta,a pored T.C."Ušće"...Nema šanse,čeka se više od pola sata i ide se po metar napred..Pustite te vaše priče....

  • Mokrolužanin

    29. decembar 2021 | 17:02

    Napravite jos jedan eksperiment spic oko 15 h pravac Novi Beograd-Konjarnik. Hvala.

  • Djudja86

    29. decembar 2021 | 16:32

    Preko Bogatica je najbrze...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA