≫ 

Nova Bara Venecija u Zemunu: U poljima niču prava jezera, slike su moćne i tužne

Odraz kuća u ogromnoj površini vode izgleda zapanjujuće, a stotinak metara dalje nalazi se još jedno "jezero"

  • 11
Poplave Šangaj Foto: Mateja Beljan

Na prvi pogled romantična slika - odsjaj uličnih svetliljki na površini vode. Ali, to nije nikakvo jezero, niti reka - to je poplavljena njiva između dve ulice u Batajnici, koja poslednjih meseci može da se poredi samo sa Venecijom.

O problemu poplave u batajničkom naselju Šangaj, kao i u susednim Ugrinovcima već smo pisali, kada su nam čitaoci slali fotografije. Nadležni su se podigli na noge, ali čini se da rešenje nije jednostavno...

Vode ima i podsle više od dve nedelje otkad smo objavili prve fotografije.

Poplave Šangaj Foto: Mateja Beljan

Poplavljen je i prilaz novom nadvožnjaku u izgradnji, na mnogim mestima stvaraju se bare u zemlji, a vodenim površinama koje su nekad bistre, nekad prekrivene žabokrečinom, a nekad sumnjivo penušave ne možete da odredite dubinu.

Najgore je na samom kraju Šangaja, gde se doslovno stvorilo jezero.

Odraz kuća u ogromnoj površini vode izgleda zapanjujuće, a stotinak metara dalje nalazi se još jedno "jezero".

- Prijem vode u kanalsku mrežu je izrazito usporen, voda se izliva iz kanala, zadržava se na okolnom terenu, a voda iz sistema Železnica Srbije se upušta u kanale sa nedovoljnom propusnom moći što dodatno izaziva plavljenje većih površina zemljišta i ugrožava stambene objekte na području Batajnice. Takođe, plavljenje je ugrozilo i delove Batajnice i Ugrinovaca koji nisu povezani na kanalsku mrežu - objasnili su nam ranije u opštini.

Stoga je u delu opštine proglašena vanredna situacija.

Težinu rešavanja ovog problema pokazuje činjenjica da će u njegovo rešenje morati da se uključe i brojne državne institucije: Predsednik Gradske opštine Zemun 16. decembra održao je sastanak u svom kabinetu sa zamenikom gradonačelnika Grada Beograda Goranom Vesićem, pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem, predstavnicima Infrastruktura železnice Srbije, DP ”Galovica”, JVP ”Srbijavode” i Saobraćajnog instituta CIP, kao i sa drugim relevantnim institucijama koje su uključene u rešavanje datog problema - kazali su u opštini Zemun.

Štab za vanredne situacije GO Zemun je u stalnom zasedanju i prati stanje na terenu.

Opština je, inače, angažovala bagere, cisterne i pumpe kako bi ispumpali mulj i poboljšali protok vode. Mehanizacija komunalnih preduzeća čistila je i prokopavala kanale.

Video: Da li znate gde je Rakina bara? Ne! Evo ovde i pravi je raj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    6. januar 2022 | 13:20

    Pa Beograd na vodi i njihove pumpe imaju cenu koju mi skupo placamo .

  • Jasna

    6. januar 2022 | 17:51

    Još za vreme Matije Terezije su se u Vojvodini kopali kanali i bare za odvod vode. Cenu zatrpavanja istih od strane "pametnih" sada plaćaju ljudi ni krivi ni dužni. Nekada su iz opštine išli ulicama i nalazili da svako ispred svoje kuće očistiti i produbi kanal. Sada opticaju travu između puta i kanala, zemlju nema šta da zadrži i eto zatrpanih kanala.

  • Busije

    6. januar 2022 | 12:38

    Poplavljeni smo,zato sto je zatvoren kanal Galovica..Kanal koji odvalaci,svu ovu vodu u Savu...Sava protice pored Beograda na vodi,bolje mi da plivamo,nego gospoda...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA