≫ 

Epidemija među studentima se širi poput požara: Za šest dana 340 pozitivnih, nadležni pozivaju na vakcinaciju

Prema poslednjim podacima u Studentskoj poliklinici u Beogradu imunizovano je oko 16.000 studenata

  • 3
Studenti učenici korona virus Foto: Tanjug/AP

Velika je potreba da nastava na fakultetima bude što više uživo, poručila je danas student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić i istakla da će na sledećim sednicama Senata to biti jedna od glavnih tema. Prema rečima predsednice SKONUS-a Margarete Smiljanić, sve je veći broj inficiranih studenata, ali i vakcinisanih kojih je trenutno oko 16.000 u Studentskoj poliklinici.

- Od oktobra dosta fakulteta je krenulo hibridnim sistemom, ali nam i dalje nedostaje uživo kontakt. Ono što je plan i želja svih nas je da nastava u što većoj meri bude uživo - rekla je Grčić za Tanjug.

Ona je navela da će predstavnici studenata pokrenuti inicijativu da fakulteti koji su imali manje nastave uživo, u drugom semestru imaju više interakcije u amfiteatrima.

Grčić je podsetila da je na poslednjoj sednici Senata UB usvojena izmena statuta Univerziteta, koja je usklađena sa Zakonom o studentskom organizovanju, što bi podrazumevalo veće učešće studenata u telima i organima univerziteta.

- Kako bismo ispoštovali rok za implementaciju Zakona, sada i fakulteti usklađuju svoje statute i studentski parlament svoje pravilnike - navela je Grčić i istakla da će Zakon poboljšati položaj studenata u donošenju odluka po najvažnijim pitanjima.

Da bi se nastava uživo vratila u punom obliku na fakultete, neophodno je da broj vakcinisanih bude veći, a prema poslednjim podacima u Studentskoj poliklinici u Beogradu imunizovano je oko 16.000 studenata.

- Pozivam svoje kolege na drugim fakultetima da se i oni organizuju, kako bi se povećao broj vakcinisanih i kako bismo se vratili normalnoj nastavi - rekla je Grčić za Tanjug.

Od 3. do 9. januara preko 600 testiranih,više od pola zaraženo

Od 3. do 9. januara u Studentskoj poliklinici u Beogradu, na kovid je testirano više od 600 studenata, a kod čak 340 potvrđen je pozitivni nalaz.

Prema rečima predsednice SKONUS-a Margarete Smiljanić, sve je veći broj inficiranih studenata, ali i vakcinisanih kojih je trenutno oko 16.000 u Studentskoj poliklinici.

- To je ohrabrujući podatak i pozivamo sve kolege da se vakcinišu - rekla je Smiljanić za Tanjug i dodala da je od 3. do 9. januara u toj zdravstvenoj ustanovi testirano više od 600 studenata, od kojih je preko 340 pozitivno.

Od oktobra prošle godine, u saradnji sa Studentskim parlamentom i rektorom UB, organizovan je niz panel diskusija, kao i tribina na fakultetima, a Smiljanić navodi da će se te akcije nastaviti u drugom semestru.

- Kada krene drugi semetar organizovaćemo ponovo vakcinaciju na fakultetima, nadamo se uz nastavu koja će biti uživo, pa će broj studenata koji su se odazvali vakcinaciji biti veći - smatra Smiljanić.

Ona je pohvalila kolege širom Srbije jer, kaže, doprinose značaju imunizacije protiv kovida.

- Imali smo akcije i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu i u Nišu, tako da nastavljamo istim tempom i u novom semestru - istakla je Smiljanić.

Video: Omikron se širi kao požar, za sada bez posledica po bolnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zasto

    12. januar 2022 | 18:22

    Da se vakcinisu kada vakcina ne pomaze, naprotiv jos je vise zarazenih tamo gde je visok procenat vakcinisanih. To se ne moze poreci.

  • Mama

    13. januar 2022 | 01:21

    Zato će dobiti pare, ne poštuju nijedno pravilo

  • N

    12. januar 2022 | 16:15

    Zbog nastave uzivo ce onda gomila zarazenih ljudi propustati predavanja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA