≫ 

Matej znao gde ide, trčao do stana na Dorćolu da uzme nešto? Nove mogućnosti u slučaju nestalog Splićanina

Ni jedan od Matejevih šest prijatelja nije izlazio u javnost s događajima te večeri s 30. na 31. decembra

  • 16
Matej Periš potraga mobilni Foto: Nikola Tomić, MUP RH, Pixabay

Ruta kojom se u noći nestanka kretao mladi Splićanin Matej Periš (27) više je puta označena i rekonstruisana, pa je dosad već poznata, ali sam opis kretanja ne daje odgovor na pitanje zašto se mladić njome zaputio. Trenutno je široko prihvaćen narativ da Matej nije imao cilj te da je bezglavo trčao.

Ipak, na osnovu onoga što su njegovi drugovi ispričali istražnim organima, ali i prijateljima u Hrvatskoj, navodno je Matej pokušao da zaustavi taksi kako bi ga prebacio do iznajmljenog apartmana na Dorćolu, u Ulici Žorža Klemansoa, gde se uputio da nešto uzme.

Kako pišu Novosti, iako iznajmljeni stan nije bio daleko, svega nekoliko kilometara, ovakav zaključak se izvodi jer mladi Splićanin ne poznaje Beograd, teško mu je bilo da se snalazi tog jutra, pa mu je najlakše bilo da do apartmana na Dorćolu dođe uz pomoć taksiste, kome bi dao adresu.

- Matej je planirao da se vrati u klub "Gotik", jer mu je tamo ostala jakna - navodi sagovornik, koji je u kontaktu sa mladićima, koji su sa Perišem došli u srpsku prestonicu, na doček Nove godine.

- Njegov izlazak iz kluba usledio je posle naručivanja i plaćanja računa za dve flaše viskija, oko kojeg je izbio mali nesporazum. Navodno, Periš i njegovo društvo su naručili jednu, a isporučene su im dve boce, koje su morali i da plate.

Ovo je delić mogućeg scenarija zašto je Periš tog jutra 31. decembra, nešto pre 1.43 izašao iz kluba i krenuo ka Karađorđevoj ulici, gde je pokušao da zaustavi taksi.

Taksista je kasnije izjavio da nije mogao da ga primi jer je išao na zakazanu vožnju. Matej je tada malo trčeći, a malo hodajući, prošao Travničku, a potom je ušao u Ulicu braće Krsmanović. Kamera, koja ga potom "hvata" je ona na restoranu "Savanova", na šetalištu ka Beogradu na vodi u 1.52.

- Nazire se da je osoba, za koju sumnjamo da je Matej, sišla stepenicama dole ka reci - navodi, navodno, izvor blizak istrazi.

Znao kuda trči?

Međutim, uočeno je kako je trasa kojom se odlučno i užurbano kretao ulicama Beograda te noći skoro potpuno istovetna ruti koju prvu predlaže internetska navigacija nakon unosa kluba Magacin, bivši Gotik, kao polazne tačke, i restorana Savanova, kao odabranog odredišta, piše Slobodna Dalmacija.

Njegova i navigacijska ruta ne preklapaju se tek u jednom kraćem delu, nakon čega se Matej ponovno vraća na zadani put. U slučaju da je nekud nameravao stići, pretpostavka je da se momak u stranoj zemlji oslonio na uputstva koje mu je ponudila mobilna navigacija.

Ako je bilo tako, trasu do željene lokacije je potražio sam, ali isto tako postoji mogućnost i da ju je neko, ko ga je onde i čekao, podelio s njim, bilo preko Vacapa ili preko Telegrama.

Matejev otac Nenad Periš primetio je i više puta napomenuo kako mu se čini da njegov sin na snimcima trči prema određenom cilju.

- Nije trčao, kako vidim, a da ne zna gde trči – poručio je otac mladića.

Pogleda li se iz vazduha put koji je Matej prešao i uporedi s uputstvima navigacije, čini se da njegova trasa zaista kontinuirano "teče" ka finalnom odredištu. Pritom, neke njegove reakcije, kao što su zaustavljanje taksija i jedno odlučno skretanje, odaju nastojanje da se vrati na ispravnu putanju.

Matej, osim toga, ne uznemirava prolaznike, ne tetura se, sklanja se od vozila, spretno preskače ogradu ispred restorana na odredištu, naposletku usporava korak, i sve vreme ne deluje dezorijentisano. Naprotiv, iz te perspektive deluje kao da se izvrsno snalazi oslanjajući se na vlastitu prostornu orijentaciju na mračnim i polupraznim ulicama nepoznatog grada.

Pri tom valja napomenuti da nije išao pešačkom rutom, koja ide obalom, pošto nije mogao biti siguran pokriva li straza uz reku Savu neprekinuto celi put do Savanove. Naime, guglove navigacije kod pešačkih ruta i same daju upozorenje kako ne garantuju da navedeni put nema prepreke.

Matej na početku kreće tačno onim putem koji je istaknut na gugl karti kao prikaz najkraće rute za vozače, stižući tako od kluba do Karađorđeve ulice. Krećući se levom stranom uz široki put, produžio je pravo i prošao ispod Brankovog mosta, pa na prvom raskršću, na kojem se Karađorđeva ulica ukršta sa Crnogorskom ulicom, a nedaleko od zloglasne Španske kuće, zaustavio taksi.

Nije poznato šta je tačno mladić upitao taksistu, ni šta mu je ovaj odgovorio, budući da su mnogi detalji istrage nedostupni javnosti. Moguće je da je upitao taksistu za prevoz jer se odredište pokazalo nešto daljim nego što je mislio, pri čemu ne treba zanemariti ni činjenicu da je u zimskoj noći nosio majicu kratkih rukava, pa mu je do tog trenutka, uprkos trčanju i brzom hodu, verovatno postalo i hladno.

Isto tako je taksista logičan izbor, ako želite upitati za smer u trenucima kada se pomisli da si skrenuo sa zadane rute. Treba uzeti u obzir da mu se izvan granica matične države na mobilnom uključuje romin i da mu je internet veza izvan kluba mogla biti nedostupna za proveru navigacije.

Šta je bilo uz reku?

Neposredno nakon kratkog razgovora s taksistom, Matej se nastavlja kretati Karađorđevom, ali brzo primjećuje da ga ona vodi sve dalje od obale te se snalazi, skreće u Travničku ulicu i tako ponovno dospeva na ispravnu rutu, onu koja vodi prema Promenadi i restoranu Savanova.

Treba napomenuti da je nakon rastanka s taksistom do odredišta stigao za svega tri minuta, što isključuje nagađanja o njegovom skrivanju u Španskoj kući, ali, još uvek pod pretpostavkom da je zaista nameravao stići do restorana Savanova, potvrđuje i to da nije bio izgubljen i dezorijentisan.

Stigavši do restorana Savanova, koji nije radio, usporio je hod i, svestan prostora oko sebe, preskočio ogradu koja mu se našla na putu, što opet dokazuje da njegove motoričke sposobnosti nisu bile narušene, te nastavio kretanje oko zgrade Savanova potraživši izlaz na Promenadu. Tamo se spustio niz stepenice prema Savi, ali objavljeni isečak snimka s nadzorne kamere se tu završava.

Nije vidljivo je li još neko bio dole niti ko se kretao oko restorana izvan objavljenog vremenskog raspona, i šta se sve eventualno događalo nakon Matejevog prilaska reci. Pojavile su se različite interpretacije navedenog snimka, pogotovo jednog uvećanog dela na kojem se vidi nešto što se po društvenim mrežama i medijima interpretiralo kao "komešanje".

Njegov otac Nenad Periš se takođe izjasnio o tome:

- Pojavile su se svakakve teorije. Ne vidi se njegov ulazak u vodu i vide se neka micanja za koja ne mogu razjasniti tačno o čemu se radi. To se treba razjasniti jer je mesto gde se spustio širok prostor, a vidi se samo jedan deo. Treba utvrditi vidi li se na snimku da je još neko bio tamo ili je reč o nečem drugom - kazao je.

Budući da je kvalitet snimka jak loš, zaista je teško nagađati radi li se o kretnjama jedne ili više osoba ili odbljescima s vode. Očekivano je da će hrvatski MUP pregledati i taj snimak u punom trajanju pre i posle Matejevog dolaska.

Izjave prijatelja

Cilj Matejevog izlaska iz kluba poznat je sigurno i njegovim prijateljima koje su inspektori MUP-a Srbije poligrafski testirali i ispitali. U bar jednom od tih iskaza, koje je su sada preuzeli hrvatski policajci, stoji gde i zašto je Matej Periš išao. Činjenica da je izašao bez jakne, ukazuje i kako se nameravao vratiti u klub, a trčao je kako bi stigao na vreme, ako ga je neko čekao.

Ni jedan od njegovih šest prijatelja nije izlazio u javnost s događajima te večeri s 30. na 31. decembra. Kao razlog su naveli kako ne žele kompromitovati istragu što takođe ukazuje da u njihovim izjavama policiji stoje saznanja koja makar delimično objašnjavaju njegovo kretanje.

Hrvatska policija će ih ponovno ispitati, to je već najavljeno, a najavljeno je kako će se u nastavku istrage uzeti i potrebni podaci s mobilnog.

Što se tiče mobilnog nestalog Splićanina, on je nedostupan, strahuje se da je završio u reci zajedno s mladićem što ne znači da se ne može provesti telekomunikacijsko veštačenje. Od sudskog veštaka za mobilne telefone iz Splita saznaje se koliko ta činjenica ograničava količinu podataka koja se može dobiti.

- Većina usluga koje se koriste na mobilnom imaju neke "bekaopve" na Gugl drahvu ili, ako se radi o Samsung uređaju, Samsung nalogu. Teoretski se do podataka može doći i bez uređaja ako se njegov broj reaktivira drugom karticom i resetuju lozinke od mejla. Tako bi se mogla napraviti rekonstrukcija kretanja.

- Da vam pojednostavljeno pojasnim, ako moj mobilni ima uključene lokacijske usluge, on u svakom trenutku prati gde sam ja. Ali ako ga ostavim kod kuće i odem, pa dođe moj mejl i bacim ga u vodu, on se ugasi. Međutim ja i dalje vidim gde je bio do trenutka dok je još bio uključen kada pristupim svom gmailu.

Zabeleške operatera

Nadalje, sve zavisi od aparata, neki mogu nakon padanja u vodu funkcionisati još 10 do 20 sekundi, a neki čak do pola sata da pošalju zadnju lokaciju. Operateri beleže lokacije na način da se ima informacija da ste spojeni na određeni odašiljač i najčešće bude stapanje na dva-tri tornja i po tome se može odrediti lokacija.

Što se tiče poziva i SMS poruka njih beleži operater i može ih izvući, dok ove ostale preko interneta ne. Kod društvenih mreža i aplikacija za komunikaciju može se dobiti sve što je na oblaku, a to je moguće za Facebook, Instagram i Telegram. Takođe se može od FB-a i službeno dobiti pristup nalogu, pogotovo u ovakvim slučajevima gde je uključena policija.

Što se tiče komunikacije Vacapom, može se utvrditi jedino ako ima aktiviran backup na Gugl drajvu. Aplikacija Signal nema bekap na Gugl drajvu, pa se bez uređaja ne može ništa izvući, osim ako ne postoji iPAD ili računar s istim podacima koji se s njega mogu dobiti. Za istoriju pretraživanja (spajanja) na internetu treba pristup Gugl nalog računu ili gmailu.

Što se tiče biometrijskih informacija korisnika (broj otkucaja srca, brzina hodanja…) sve zavisi o kojoj aplikaciji se radi da bi se dobilo nešto bez uređaja. Spajanje na bežične mreže beleži kod lokacijske mreže, ako je uzeo karticu srpskog teleoperatera s njihovim brojem, trebalo bi znati koja je kartica i koji broj.

Svi operateri beleže dve informacije, serijski broj uređaja i broj kartice. Ako je imao hrvatski mobilni i hrvatsku karticu s kojom je bio spojen gore, tada neke informacije ima i naš operater. Ako je izvadio i stavio srpsku karticu, onda srpski operater može rekonstruisati na kojoj je mreži bio spojen tamo i može izlistati lokacije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eh

    14. januar 2022 | 10:52

    Koliko vam treba vremena da izvucete podatke sa telefona???? A kada nekog spijunirate sve moze odmah

  • iva

    14. januar 2022 | 11:27

    Konacno realnija prica njegovog kretanja i nestanka, a ne da nas ubedjuju da je pod opijatima i dezorijentisan sam uleteo u reku. Dakle, otrcao po novac, bez jakne, znaci da je bas bilo hitno! Kada silazi niz stepenice, jedino logicno sto zakljucujem je - da ga je tu neko cekao, on mirno silazi dole. (mozda ga neko i poziva dole glasom?) E sada, najbitnije je objaviti nastavak snimka tog silaska. Jer, po pracenju telefona, verujem da je Matej tu usao u neki camac, brodic, i da je tada nestao..Ko ga je odveo?

  • Kasna jesen

    14. januar 2022 | 11:43

    Od 1.000 ispricanih prica ova deluje uverljivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA