Objavljena idejna rešenja: Ovako će izgledati stanice beogradskog metroa

Linija 1 na potezu Makiš - Mirijevo biti duga oko 21,1 kilometar sa ukupno dvadeset i jednom stanicom

  • 5
Metro stanice

Foto: Beoinfo

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, objavio je danas idejna rešenja za prvih šesnaest stanica beogradskog metroa koje je izradio arhitektonski Studio OBE iz Beograda.

- Cilj konkursa bio je da se izabere najkvalitetnije idejno rešenje sa autentičnim stilom i konceptom dizajna ne samo za metro stanice već i za brendiranje celokupne prve linije metroa - rekao je Vesić, gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

On je rekao da će metro linija 1 na potezu Makiš - Mirijevo biti duga oko 21,1 kilometar sa ukupno dvadeset i jednom stanicom.

- Deo trase od stanice "Makiš" do stanice "Bele vode" planira se u otvorenom iskopu u dužini od oko 2,15 kilometara, potom će se na deonici dužine 11,2 kilometra od stanice „Bele vode” do stanice "Pančevački most" graditi metro u dubokom tunelu da bi se poslednja deonica dužine 5,7 kilometara od stanice „Pančevački most” do Mirijeva raditi u otvorenom iskopu - precizirao je Vesić.

On je objasnio da će linija 2 beogradskog metroa biti na potezu Zemun - Mirijevo ukupne dužine 21,1 kilometar sa 23 stanice.

- Francuska kompanija "Ežis" radi na projektovanju druge linije beogradskog metroa kao i na idejnom rešenju treće linije na potezu Banjica - Bežanija, ukupne dužine oko 24 kilometra sa 23 stanice - rekao je Vesić i dodao da će se linije 1 i 2 ukrštati na stanici "Savski trg", linije 2 i 3 na stanici "Park Manjež" i na stanici "Beogradska arena", a linije 1 i 3 na stanici "Trg Republike".

Vesić je ponovio da će prva linija beogradskog metroa biti završena do 2028. godine, a druga linija do 2030. godine.

- Izgradnja beogradskog metroa najznačajniji je infrastrukturni projekat Beograda u 21. veku i ostvarenje sna koji traje 51 godinu. To je projekat koji će omogućiti mnogo veći komfor u saobraćaju i naš grad uvesti u red modernih svetskih prestonica - poručio je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤷

    17. januar 2022 | 09:23

    Ostavicu sliku ovu unucima, da uporede jednog dana pa da se smeju i oni malo vremenima u kojim smo ziveli...

  • Ogi

    17. januar 2022 | 10:18

    A dotle cemo cekati na stanici autokomanda medjugradske i prigradske autobuse u najnehumanijim uslovima kao da smo u nekoj nedodjiji gde je mracno ,prljavo, puno lopova i bez ikakvih uslova a zove se autobuska stanica.Sramota za grad Beograd. Da li to vidi gradonacelnik koji prima platu redovnu iz budzeta.

  • Činjenica

    17. januar 2022 | 09:19

    Trg Republike baš deluje depresivno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA