≫ 

Kako smo iz pekare na Tošinom bunaru izašli sa besplatnom pitom? Na goste motre "burek bebe" i "pano slavnih"

Ušli bez prava, izašli sa punom kesom

  • 9
Fofa pekara, Besplatna pita za trudnice

Foto: Nikola Anđić

Na Tošinom bunaru u Beogradu, prekoputa Studenjaka nalazi se jedna pekara. U njoj nas je sačekala Dragana Urošević, pekarka, koja tu radi već 15 godina. Nasmejala se, gazda joj je rekao da ćemo doći. Vlasnik Zoran Fofić već je govorio o natpisu "besplatno za trudnice". Teško mu je, kaže, da ponavlja. Dugari ga već zezaju da je Čola.

Dragana zna sve o tome. Malo pošto je došla da radi desila se naveliko prepričavana situacija: jedna trudnica nije imala dovoljno novca, a Fofa joj je tada kazao da je za trudnice besplatno. Odatle natpis i ono po čemu je pekara čuvena - u njoj trudnice pazare za džabe.

Neke od njih su donele portrete svojih beba. Tako se na zidu, kako kupci otvore vrata, najpre može videti pano sa "burek bebama". Dragana kaže da su taj naziv svi prihvatili. Ćelave bebe, čije se godine prepoznaju po kvalitetu fotografija, smeju se na ogladnele goste.

Mnogi od njih se vraćaju. Tu im, kaže pekarka, miriše na kuću. A pekarom se zaista širi miris tople slane pite. Ponegde se izmigolji natpis "pita sa jabukom" ili sa višnjom, ali vazduh ispunjava miris začinjenog mesa.

Fofa pekara, Besplatna pita za trudnice

"burek bebe" / Foto: Nikola Anđić

- Neke se žene vrlo prijatno iznenade. Neke kažu: 'Jao, ne, ne, ja neću'. Ja objašnjavam da je to simbolično, da je pravilo kuće da pita bude besplatna za trudnice. Verovatno reaguju tako jer su iznenađene da to uopšte postoji. Bude im čudno, ali prihvate na kraju - objašnjava Dragana kako to u praksi izgleda.

Sebe traže među "burek bebama"

 

Nedavno se desila jedna situacija koja ju je obradovala. Otac je doveo ćerku rođenu 2008. godine. Zajedno su tražili njenu fotografiju na panou.

- Tata gleda, gleda, gleda... Nismo mi dobili slika koliko je žena jelo ovde - kaže nam dodajući i da ne bi bilo tog prostora u koji bi stale fotografije svih beba.

U razgovoru za Telegraf.rs priseća se još jedne anegdote.

Fofa pekara, Besplatna pita za trudnice

pekarka Dragana / Foto: Nikola Anđić

- Imam tu neku dvojicu braće, blizance. Odselili su se iz našeg kraja. Porasli su. Mama i tata su im pričali kako su ovde jeli, pa su oni mene zvali kuvarica. Kad dođu u ovaj kraj oni kažu: 'Idemo da vidimo našu kuvaricu'. Nešto im je to ostalo - kaže navodeći da su je jedne zime posetili: - Jednom sneg pao, oni zovu:' Kuvarice, kuvarice'. Ja pitam što su došli, a oni mene zovu da pravimo Sneška. Eto, koliko se deca osećaju lepo.

Ipak, nisu samo deca počašćenih majki ta koja se u pekaru vrate. Na zidu odmah pored "burek beba" nalaze se Fofine fotografije sa nebebećim licima koje bi mnogi prepoznali.

Pano sa fotografijama poznatih

 

- To su sve poznate ličnosti koje su jele kod nas - spremno dočekuje Dragana.

- Vlado Georgijev, Luis, Haris Džinović?

- Pa, i Lepa Brena i Boba...

- Emir Kusturica, Ivan Ivanović...

- Đura!

- Kornelije Kovač - pobrajamo jedna za drugom.

- Nele Karajlić nam je jedan od omiljenih. Meni bar - govori pekarka.

- Dolazi redovno - kaže dodajući da je redovan gost i Gane Pecikoza: - Na fotografiji je i pokojna Merima Njegomir. Više ih je bilo poznatih nego što su uslikani.

I tako, na spisku onih koji su bili u čuvenoj Fofi, sada je i ekipa portala Telegraf.rs. Otišli smo bez prava na besplatnu pitu, ali se vratili sa punom kesom besplatne pite. Možemo da potvrdimo - i miris i ukus! I ljubaznost!

Video: Bravo Nišlije: Pekara iz ovog grada besplatno deli pecivo siromašnima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boris

    17. januar 2022 | 20:31

    Svaka im cast.

  • delija 90

    17. januar 2022 | 20:22

    Bravo majstori !!!

  • Eksokustodijan

    17. januar 2022 | 23:08

    На том поменутом Тошином бунару, постојала је пекара у којој студенти када положе испит са десетком тог дана добијају пециво бесплатно уз индекс као доказ. А можда је то иста пекара у којој труднице добијају пециво бесплатно.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA