Omikron se "spustio" sa roditelja na decu, napunio pedijatrijske bolnice: Među hospitalizovanima i bebe

Simptomi su uglavnom blaži nego u prethodnom naletu virusa izazvanom delta varijantom, navode lekari

  • 2
dete zastitna maska korona virus zastita putovanje roditelji avion

Foto: Shutterstock

Omikron soj, koji sada izaziva 80 odsto slučajeva kovida, sa roditelja se "spustio" na decu, čak i na tek rođene bebe, pa su u pedijatrijskim ambulantama gužve kakve nisu viđene od početka epidemije. Srećom, i kod dece su simptomi, blaži, kao i kod odraslih, ali je, ipak, u Dečjoj klinici KBC "Dr Dragiša Mišović" trenutno hospitalizovano 35 dece.

Doktorka Olivera Ostojić, načelnik Dečje bolnice u "Mišoviću", kaže za Novosti da je ambulanta non-stop puna, kao da se ni na jednom drugom mestu ne zbrinjavaju deca sa simptomima infekcije ovim virusom.

- Ovako nikada nije bilo, ali to je i razumljivo s obzirom na to da je ovo dosad najmasovniji talas obolevanja otkako je gotovo pre dve godine počela epidemija. Simptomi su uglavnom blaži nego u prethodnom naletu virusa izazvanom delta varijantom, a među hospitalizovanima imamo i bebe, decu sa hroničnim bolestima - kaže dr Ostojić.

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja "Palilula", gotovo trećina pacijenata koji su prošle sedmice dolazili u kovid-ambulante ovog doma zdravlja bila su deca, među kojima i bebe stare samo 20 dana.

"To su deca čiji su roditelji pozitivni"

 

Da je broj najmlađih pacijenata sa simptomima kovida drastično povećan, za Novosti potvrđuje i dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja "Čukarica".

- Svu decu sa povišenom temperaturom pregledamo u posebnoj ambulanti, a u nedelju sam na dežurstvu 15 dečaka i devojčica poslao na testiranje. To su deca čiji su jedan, a najčešće oba roditelja pozitivni. U nedelju sam imao troje dece pozitivnih roditelja, od kojih dvoje ima simptome infekcije, a i treće ćemo poslati na testiranje. Kod dece je dominantni simptom infekcija kašlja, a zatim glavobolja i dijareja. Povišena temperatura se retko javlja. Poslednjih dana, u proseku, 20 dece šaljem na testiranje, dok je u prethodnim talasima to mnogo ređe bio slučaj - navodi on.

Udruženje pedijatara: Odložiti povratak u školu

 

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je u ponedeljak da se povratak u školu posle raspusta na klasičan način odloži, ili da se nastava organizuje na daljinu.

- Epidemiološka situacija među decom brzo se pogoršava, a karakteriše je masovno zaražavanje od omikron soja, ali i pretnja od zaražavanja virusom gripa. Početak škole na klasičan način izvesno bi rezultirao ogromnim brojem novozaražene i hospitalizovane dece - navode u Udruženju pedijatara.

Ministar prosvete Branko Ružić, ipak, smatra da nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji, budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih virusom korona bio tri odsto.

Više hospitalizacija

 

I u bolnicama se povećava broj obolelih od kovida. Dr Milika Ašanin, direktor UKCS, kaže da je u Batajnici za trećinu više pacijenata nego pre nedelju dana - 444, ali da nije povećan broj pacijenata na intenzivnoj nezi, gde ih je 47.

- Dominiraju nevakcinisani, ima i dosta mlađih ljudi. Nije malo onih koji su već preboleli. Situacija je teška i pogoršala se poslednjih sedmica. U poslednjih nedelju dana u prijemno-trijažnim ambulantama domova zdravlja u Beogradu bilo je 51.000 pregleda osoba koje su došle sa simptomima, od kojih je 18.000 dobilo pozitivan rezultat.

Video: Gojković: U utorak dodatne konsultacija o početku nastave u školama centralne Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravnica

    18. januar 2022 | 10:01

    Neka iz dr. Ruzic leci kad je tako pametan...neverovatno koliko se laze, stvara neka normalna situacija i igra sa zdravljem dece. Neka puste normalno skole, pa bas davidimo sta ce u prvoj nedelji da bude, koliko ce dece uopste uvklupe da se vrati, ko ce da predaje, za koga ce da greju te ucionice...cije li zelje nenormalne u ovoj pandemiji on ispunjava...pola Srbije nece da im radi, otvarace ljudi bolovanja i zbog sebe i zbog dece, izolacije...ali on i Vesic su najstrucniji doktori 🤣🤣🤣

  • Neko

    18. januar 2022 | 10:04

    Sada ce Ruzic i semafor model da prilagodi, ne brinite se, skole su najbezbednije....bice sada da je dovoljno samo nastavnik i Branko i Petar da dodju u skolu, a ostali bolesni iz odeljenja i icice se normalno 🤣🤣🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA