Ništa nije ukazivalo da na pijaci TC "Novi Beograd" može doći do nesreće

Prema rečima zakupaca, sve se desilo u sekundi

  • 6
Merkator, pijaca, Goran Vesić Foto: Beoinfo

Do obrušavanja obloge - maske ventilacionog kanala na pijaci TC "Novi Beograd", poznate i pod imenom "Stari Merkator" došlo je u utorak, 18. januara 2022. godine, oko 11 časova. Kako napominju iz JKP "Gradske pijace", nije došlo do obrušavanja plafona, zida, krova, kako su preneli neki mediji. Nesreća se dogodila usled obrušavanja dela obloge ventilacionog kanala u nivou suterena.

Uviđaj je obavljen na licu mesta, nadležne službe će sagledati razloge zbog kojih je došlo do obrušavanja obloge ventilacionog kanala.

Neposredno nakon nesreće, predstavnici JKP “Gradske pijace” bili su u Urgentnom centru, kako bi se informisali o zdravstvenom stanju povređenih lica.

- Prema informacijama koje smo dobili, radi se o četiri ženske osobe, koje su nakon kompletne dijagnostike otpuštene iz Urgentnog centra. Tri žene se nalaze na kućnoj nezi, dok je četvrta ženska osoba, nakon preloma ruke, operisana i zbrinuta na Vojnomedicinskoj akademiji. JKP „Gradske pijace“ stupilo je u kontakt sa sve četiri povređene osobe, koje su van životne opasnosti - navode iz JKP "Gradske pijace".

JKP “Gradske pijace” vrši redovno tekuće održavanje objekata koje koristi. Ništa nije ukazivalo na to da na pijaci TC „Novi Beograd“ može doći do nesreće u vidu bilo kakvog obrušavanja, niti je bilo ikakvih informacija ili naznaka da je tako nešto moguće da se desi.

Prema rečima zakupaca tezgi sa lica mesta, sve se desilo u sekundi.

- Danima tu prolazimo, ništa nismo primetili, samo se odjednom srušilo - rekli su očevici.

Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, da su sve četiri povređene osobe zbrinute i van životne opasnosti. Šteta će svakako biti nadoknađena svim oštećenim licima.

Građevinska inspekcija je zatvorila upotrebu dela objekta u kojem se desilo obrušavanje, dok drugi deo - plato pijace TC „Novi Beograd“, radi nesmetano jer nema opasnosti od daljeg obrušavanja.

TC "Novi Beograd" izgrađen 70-tih godina prošlog veka

TC „Novi Beograd“, u okviru koga se nalazi i pijaca, izgrađen je početkom 70-tih godina prošlog veka. U skladu sa svojom nadležnošću, JKP „Gradske pijace“ je kontinuirano vršilo tekuće održavanje prostora koje preduzeće koristi za obavljanje svoje delatnosti.

JKP „Gradske pijace“ je najveće preduzeće koje se bavi pijačnom delatnošću u Srbiji. U sastavu preduzeća se nalazi 30 beogradskih pijaca, u koje su izvršena značajna ulaganja iz sopstvenih sredstava. Vodeći računa o interesima zakupaca, koji svakodnevno rade na pijaci, preduzeće u kontinuitetu ulaže sopstvena sredstva u pijačnu opremu i tekuće održavanje prostora koji koristi.

JKP „Gradske pijace“ je samofinansirajuće preduzeće koje pozitivno posluje čak i tokom pandemije koja je znatno uticala na poslovanje. Iz sopstvenih sredstava je opredelilo u 2021. godini 100 miliona dinara za troškove usluga održavanja svih prostora koje koristi. JKP „Gradske pijace“ je za 2022. godinu planiralo isti nivo sredstava, odnosno 100 miliona dinara za tekuće održavanje pijaca. Preduzeće nije kreditno zaduženo i sve svoje obaveze redovno izmiruje.

U poslednjih nekoliko godina natkriveno je 14 beogradskih pijaca, postavljena je zaštita od atmosferskih prilika, postavljeni su brisoleji, kao i nove mreže za zasenu, uređeno je preko 2000 kvadrata poslovnog prostora, zamenjeno je preko 4000 komada pijačne opreme, izvršena je zamena više od 3000 komada pijačnih tezgi, zamenjeno je preko 300 rashladnih vitrina i 40 bokseva, uređeni su pijačni platoi i zamenjena je kompletna dotrajala infrastruktura pijačnih platoa, modernizovani su svi parking prostori i postavljen je parking sistem, kao i rampe na određenim pijacama.

Preduzeće je uložilo znatna sredstva u izradu planske dokumentacije, kako pojedinačnih pijaca, tako i neophodne dokumentacije u postupku izrade Plana generalne regulacije Grada Beograda.

Tokom pandemije prouzrokovane virusom KOVID-19, JKP „Gradske pijace“ su pokazale visok stepen društvene odgovornosti. Neposredno po izbijanju pandemije, u rekordnom roku postavljene su posebne zaštitne pregrade na tezgama. Preko 3000 zaštitnih pregrada postavljeno je na tezge na pijacama koje su u sistemu preduzeća.

Preduzeće je krajem 2019. godine realizovalo jednu od najvećih kapitalnih investicija, izgradnju najmodernije pijace u jugo-istočnoj Evropi – pijacu „Palilula“. Takođe, značajna investicija koja je promenila izgled jedne od najlepših pijaca Beograda, jeste uređenje pijace „Zemun“.

Grad Beograd i JKP „Gradske pijace“ završili su prvu fazu rekonstrukcije pijace „Kalenić“. Pijace „Skadarlija“, „Vidikovac“ „Banovo brdo“, „Dušanovac“, „Železnik“, „Smederevski đeram“ „Zvezdara“, „Banjica“, „Košutnjak“, zanatski deo pijace „Borča“, „Braće Jerković“ i „Bele vode“ su revitalizovane i sređene.

U narednom periodu, Grad Beograd i JKP „Gradske pijace“ planiraju više kapitalnih investicija. U planu je završetak druge faze rekonstrukcije pijace „Kalenić“, izgradnja novog kompleksa OTC-a, poznatiji kao „Buvljak“, rekonstrukcija i izgradnja pijaca „Skadarlija“, poznatija kao „Bajloni“, „Senjak“, „Banovo brdo“ i kompletno uređenje pijace „Banjica“, u skladu sa planskim uslovima.

Tendencija Grada Beograd i JKP „Gradske pijace“ je da u narednih nekoliko godina nastave sa značajnim ulaganjima u sve pijace koje se nalaze u sistemu ovog preduzeća.

Video: Srušio se zid na beogradskoj pijaci, jedna osoba povređena

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne nego..

    21. januar 2022 | 18:11

    ništa nije ulagano, nego je napredno-sektaški trpano u privatni džep.

  • Hm

    21. januar 2022 | 19:47

    Da se nije kakva Plavusa naslonila na zid, pametniji popusta.😀

  • Leto

    21. januar 2022 | 17:57

    Nije nista ti zidovi su jos iz doba Austrougarske

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA