≫ 

Beograđani napunili Urgentni: Ručni i rameni zglob, kuk, najčešće povrede zbog padova na ledu

- Običan pad sa sopstvene visine može biti dovoljan da napravi prelom kod starije osobe. Prelomi kuka mogu biti kobni za te pacijente - kaže Marko Vučetić, doktor

  • 5
Pad, sneg, led, zima Foto: Shutterstock

Od kako su Srbiju pogodili ledeni dani na odeljenju ortopedije Urgentnog centra u Beogradu značajno je povećan broj pregleda i prijema zbog povreda zadobijenih padovima na ledu, rekao za Tanjug doktor UC-a Marko Vučetić, te naglasio da se najčešće radi o starijim pacijentima sa povredama ručnog i ramenog zgloba, kao i kuka.

Naglasio je da je prelom kuka kod starijih osoba ozbiljnija povreda, koja zahteva hospitalizaciju i duži oporavak.

- Običan pad sa sopstvene visine može biti dovoljan da napravi prelom kod starije osobe. Prelomi kuka mogu biti kobni za te pacijente, ali dosta su nezgodni i prelomi ručnog zgloba i ramena, jer ih ograničavaju u normalnim aktivnostima - rekao je Vučetić.

Vučetić je istakao da je trenutno na UC veći procenat pacijenata sa prelomima i povredama za kućno i ambulantno lečenje uz praćenje procesa oporavka, nego onih koji zahtevaju bolničko lečenje.

Kada su u pitanju građani koji su pali, ali nisu potražili stručnu pomoć, doktor je upozorio da se povređeni, ukoliko se dan ili dva posle pada pojavi otok i intenzivniji bol, moraju javiti u dežurnu ortopedsku ustanovu radi radiografije povrede i dalje dijagnostike.

Vučetić je ocenio da mladi povrede najčešće zadobijaju zbog nepažnje i žurbe, kao i zbog držanja ruku u džepovima zbog čega je smanjena pokretljivost i ublažavanje pada.

Istakao je da padovi kod mlađih ljudi imaju za posledicu povrede i traume većeg intenziteta. U izjavi za Tanjug Vučetić je posavetovao starije sugrađane da ne izlaze napolje bez preke potrebe dok traje poledica i upozorio mlade da budu pažljiviji.

Video: Broj prijema u Urgentnom povećan za 20% zbog povreda na ledu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ĆU 035

    24. januar 2022 | 17:37

    Šta ćemo mi jer urgentni nemamo nego samo ruine bolnicu,iako nas neko primi moramo sve sami da kupujemo od tableta do skalpera i infuzije.

  • V HAN

    24. januar 2022 | 17:35

    Zimska oprema i obuća su spas,nama na selu ne čiste nam trotoare jer ih nema.

  • Dejan je

    24. januar 2022 | 17:30

    Kako da nebude? Nema čistih trotoara i ulica koje nisu iz prvog prioriteta...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA