≫ 

Stručnjaci o Matejevom nestanku: "Na Maju su bačeni glavni akcenti, otac je sve teže i teže"

U Srbiji godišnje nestane oko 2.000 osoba

  • 3

Slavica Radovanović iz Centra za nestalu i zlostavljanu decu, penzionisani pukovnik Ministarstva unutrašnjih poslova, u emisiji 150 minuta govorila je o nestanku Splićanina Mateja Periša kome se svaki trag gubi 31. decembra u ranim jutarnjim časovima na Savamali u Beogradu.

Ona je u televizijskom gostovanju komentarisala izjave prijateljice nestalog mladića, Maje Sopte navodeći da one ne mogu imati uticaja na tok istrage.

Sa druge strane, dodala je, mogu biti štetne po nju.

- Ona je osoba na koju su bačeni glavni akcenti. Od nje se očekuje da ona nešto zna, a možda ona ništa i ne zna - rekla je Radovanović uz napomenu da je život Maje Sopte takođe postao predmet rasuđivanja šire javnosti, što, ocenila je, nije lepo.

Maja S. prijateljica nestalog Splićanina Mateja Periša

Maja Sopta, Matej Periš / Foto: M. Beljan, MUP RH, Printskrin: Instagram/prvatelevizija

U vezi sa Matejevim nestankom rekla je i da nema novih informacija, ničeg što bi ukazalo na pozitivan ishod.

-  Sve informacije koje Centar dobije prosleđuje Mreži za opstanak Srbije. To je jedna nevladina organizacija, koja se takođe uključila u potragu za Perišem. Međutim, što ima javnost, imamo i mi, ništa što bi ukazalo na pozitivan ishod - kazala je.

Rekla je i da su u svakodnevnom kontaktu sa ocem Nenadom Perišem.

Nenad Periš, otac Mateja Periša

Foto: Nikola Anđić

- On je sve teže i teže. Osećanja i misli su mu pomešane. Tu je, čekaće kakav god da je ishod - kazala je.

U razgovoru sa voditeljem emisije komentarisala je i raniju izjavu Igora Jurića da porodici nestale osobe najteže pada neizvesnost.

- To psihičko stanje u koje porodica uđe više je nego neprijatno. Sasvim je normalna reakcija da im je bitno da se to završi, ma kakav ishod bio; samo da se negde nazre kraj i da se nastavi dalje - kazala je Radovanović.

Biljana Đorić

Biljana Đorić / Foto: nestalisrbija.rs

Komentarišući podatak da u Srbiji godišnje nestane oko 2.000 ljudi, spomenuta su i dva stara, javnosti poznata slučaja. Reč je o nestanku Biljane Đorić i o nestanku Barbare Vitez. Centar, navodi Slavica Radovanović, sarađuje sa obe porodice.

- Srbija još uvek nema registar nestalih lica. Naš centar se zalaže da se uspostavi centralni registar, gde će se voditi svi podaci, koji će biti dostupni. On nam je neophodan. Centar ga ima. Do podataka se dolazi tako što se građanin čiji je član porodice nestao, obrate. To je jedini način na koji mi dolazimo do tih saznanja - kazala je, dodajući da prema njenom iskustvu u MUP, policija ne stavlja tačku na slučaj nestalih.

Barbara Vitez

Barbara Vitez / Foto: nestalisrbija.rs

Ujedno je istakla broj Centra za nestalu i zlostavljanu decu na koji bi se građani mogli javiti da prijave nestanak osobe, potraže psihosocijalnu podršku i dobiju savet: 0800 200 880.

Video: Ispovest oca Mateja Periša o nestanku, snimcima kamera, Maji i njegovoj nadi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V8

    25. januar 2022 | 17:02

    Drugari kao drugari, videli da ga nema, naspavali se i dogovorili šta da kažu, šta su konzumirali, trebaju biti tačni i iskreni u svakoj reči, jer ovo je za njihovog drugara, ali se boje da kažu ako su koristili opijate, jer ako je sve bilo ok,šta je Mateju izbacilo takta da tako brzo izadje, bez jekne u majci, pa ako ga nema pola sata da ga neko potraži, jer ipak je sada ovo druga Država, oni sedeli i pili i otišli na spavanje,mislim da nisu odgovorili na sva pitanja..

  • Rade

    25. januar 2022 | 17:06

    NVO TREBA ZABRANITI!!!

  • Vuk

    25. januar 2022 | 19:46

    Hoće li se ova farsa prekinuti, koliko to građane Srbije košta?! Bolnice nemaju ANESTEZIJE za operacije a ti Srbijo BACAŠ pare!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA