≫ 

"Mi ne znamo ni ko je on": Na današnji dan ubijen je Srđan Aleksić, ovako se Beograd odužio srpskom heroju

I on je bio vojnik Republike Srpske, ali je pokazao čast i dostojanstvo vredno divljenja

  • 16

Slavni slikar Nedeljko Gvozdenović, moreplovci Vespuči i Magelan, Kristofer Kolumbo. U tom društvu na Bežanijskoj kosi, u jezgru grada koje se izgradilo tek pre petnaestak godina, našlo se na uličnim tablama i ime Srđana Aleksića (27), heroja iz Trebinja, momka čijoj se čovečnosti dive sve nekada sukobljene strane.

Ova ulica je ponela njegovo ime 2016. godine, 23 godine pošto je preminuo i jedino je njegovo obeležje u Beogradu.

Ovde se, inače, nalaze poslednje zgrade u naselju Bežanijska kosa i tu počinje put za Ledine. Tu je i okretnica autobusa: 70, 74 i 75.

Stanari ove ulice kažu da je Aleksić zaslužio da njegovo ime stoji na tabli, ali, ipak, ima i onih prolaznika koji nisu znali baš ništa o njemu.

- Šta snimate? - upitale su nas dve devojke moleći da baš njih poštedimo kadra.

Kada smo im objasnili da je povod našeg dolaska Srđan Aleksić, jedna od njih je prokomentarisala: "Mi ne znamo ni ko je on".

Jedan stariji čovek govorio je da nije odatle, ali "zna da je Aleksić iz Srpske Republike".

Srđan je bio žrtva sukoba i heroj jedne ulične borbe, ali za razliku od mnogih drugih ratnih heroja devedesetih, njegovo ime s ponosom ističu i Srbi i Bošnjaci. Bio je žrtva sukoba dva naroda, ali manifestovanog kroz prljavu i neljudsku tuču na gradskoj pijaci. Daleko od fronta...

Vojnici su legitimisali su civile u Trebinju, gradu pod srpskom kontrolom. Kada su pročitali ime Alena Glavovića, krenuli su fizički da ga maltretiraju. Ali, Srđan, koji je prepoznao komšiju i prijatelja, nije mogao da prođe pored ove mučne i neljudske, ali scene kakva se u građanskom ratu lako može zamisliti. Odlučio je da kaže "NE" i to ga je koštalo života. Prebijen je i umro šest dana posle incidenta.

On je kao vojnik Republike Srpske pokazao čast i dostojanstvo vredno divljenja.

Njega su napala trojica vojnika. Jedan je u međuvremenu stradao u ratu, druga dvojica dobila su nešto preko dve godine kazne zatvora.

Alen Glavović preživeo je rat i živi u Švedskoj. Njegovu mladost, njegov život, obeležila je ova tragedija. Srđanov život je ugašen. Njegov otac ponosan je na delo svog sina, ali nema te utehe koja može da umiri srce čoveka čijeg su sina ubili.

Trebinje je danas u Republici Srpskoj, koja ima razloga sa se ponosi herojstvom svog vojnika Srđana Aleksića, jer je u borbi za domovinu jedan vojnik poginuo i u borbi za čast i dostojanstvo.

Odlikovan je, tako, ordenom časti Republike Srpske sa zlatnim zracima.

Aleksić je posthumno odlikovan i zlatnom medaljom Miloš Obilić u Srbiji za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Video: Uzbudljive tajne srpske istorije krije ova ulica u centru Beograda: Prva škola, koš, kafić na korzou

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obrnuti

    27. januar 2022 | 09:35

    Slučaj je Amir Reko kapetan 1 klase u bivšoj JNA i kapetan u Armiji BiH iz Goražda koji je dobio naredjenje da upadne u neko Srpsko selo i da likvidira tamošnje stanovništvo??!!Što je on to izričito odbio i ispao čovijek a u istom danu dobio poruku da mu je cijela porodica pobijena i zapaljena u kući??!!Zbog toga su ga vlasti Goražda htijele likvidirati??! Samo zato što je ispao ČOVIJEK!!!HEROJ!!!!!

  • Ivan

    27. januar 2022 | 08:25

    100 puta se pisalo o Heroju Aleksicu a mestani ulice koja se zove po njemu ne znaju ko je on.

  • Boban

    27. januar 2022 | 09:57

    Vazno je da te devojke znaju svakog učesnika zadruge.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA