≫ 

Beograd kupio u Nemačkoj planove enterijera Novog dvora

Plan dizajna enterijera Novog dvora biće deo postavke Muzeja grada Beograda

  • 0
Zgrada predsedništva Srbije

Foto: Nikola Tomić

Grad Beograd i Muzej grada Beograda kupili su u Nemačkoj dragoceni i tek nedavno otkriven plan dizajna enterijera srpske kraljevske palate, koji su izradili nemački dizajner August Boze i njegova supruga Elza Boze iz Vajmara, saopštio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

- Projekat je naručio i platio kralj Petar I Karađorđević. To je dvotomni album sa 50 akvarela i 80 crteža grafitnom olovkom na specijalnom japanskom papiru. Album je trebalo da bude poslat u Srbiju u leto 1914. godine, ali je izbio Prvi svetski rat i tako je ostao u Nemačkoj. Novi dvor, u kojem se danas nalazi Predsedništvo Republike Srbije, čija je gradnja započeta 1911. godine, a završena 1922. godine, nikada nije uređen po ovom projektu. Aleksandar Karađorđević, prestolonaslednik a potom i kralj, posle Prvog svetskog rata nije hteo enterijer svog dvora. Posao uređenja enterijera Novog dvora dobila je i završila francuska kompanija ''Bezije" - objasnio je Vesić.

Plan dizajna enterijera Novog dvora biće deo postavke Muzeja grada Beograda. Grad Beograd nastaviće da kupuje i vraća srpsko kulturno blago koje se nalazi u svetu.

- Muzej grada Beograda prati tržište umetničkih dela u svetu, kao i tamo gde god se pojavljuje srpsko kulturno blago. Ako naše institucije smatraju da su za nas ti umetnički predmeti dragoceni, mi pokušavamo da ih kupimo i vratimo u Beograd. Tako smo uradili sa kolekcijom slika iz Jugoeksporta, koju su pokušali da prodaju u bescenje, a koje su sada vlasništvo Beograđanki i Beograđana - rekao je Vesić.

On je dodao da je suviše „kulturnog blaga odneto, oteto ili prodato iz našeg grada u inostranstvo protekla dva veka”.

- Politika grada Beograda na kojoj insistiram jeste da u naš grad vraćamo naše oteto ili odneto kulturno blago. Srećan sam što u tome uspevamo - poručio je Goran Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA