Ispred kovid ambulante Šumice sve više ljudi: Mlade zamenili stariji, broj pregleda veći 50 odsto

Dr Milovanović kaže da se promenila starosna struktura građana koji dolaze, te su tako mlađe, koji su bili među najbrojnijima u redovima ispred kovid ambulanti, zamenili stariji, i taj procenat se u poslednjih nedelju dana u kovid ambulanti Šumice povećava

  • 0
Kovid ambulanta Šumice

Foto: Telegraf.rs

U odnosu na pikove prethodnih talasa, broj pacijenata koji se javljaju u kovid ambulantu Šumice Doma zdravlja Voždovac, povećao se za 50 odsto, a među njima sada sve više ima starijih građana, rekao je za danas dr Nemanja Milovanović iz te ambulante.

Dr Milovanović je za Tanjug istakao podatak da je i u toj kovid ambulanti, kao i na nivou cele Srbije, svaki drugi testirani - pozitivan.

- Dom zdravlja Voždovac radi sa maksimalnim kapacitetima i vreme čekanja sveli smo na minimum. U toku jučerašnjeg dana smo imali blizu 1.000 pregleda, a u četvrtak više od 950 pregleda - kaže dr Milovanović.

Na pitanje da li dolaze pacijenti u ranoj fazi bolesti ili već sa težim oblikom, doktor odgovara da ima i jednih i drugih.

- Postoje pacijenti koji se jave prilikom prvih simptoma to su kašalj, zapušen nos, gušobolja, glavobolja, temperatura, malaksalost..a takođe postoje i oni koji te prve inicijalne simptome zanemaruju pa se pojave u kasnim fazama, što svakako ne preporučujemo. Predlog i preporuka su da prilikom prvih simptoma treba da se jave nadležnoj kovid ambulanti - apelovao je on.

Poručuje da se promenila starosna struktura građana koji dolaze, te su tako mlađe, koji su bili među najbrojnijima u redovima ispred kovid ambulanti, zamenili stariji, i taj procenat se u poslednjih nedelju dana u kovid ambulanti Šumice povećava.

- Opšti utisak jeste da je omirkon soj znatno blaži, međutim, delta soj i dalje postoji i vrlo često nam se jave pacijenti kojima po krvnoj slici vidimo da su zaraženi delta varijantom. Kod njih se situacija vrlo često zakomplikuje nekom upalom pluća. U početku su se javljali mladi, a kako se sada javljaju uglavnom stariji, moramo da ispratimo u kojoj meri će doći do teških kliničkih slika - objasnio je dr Milovanović.

On je još jednom ukazao na značaj vakcinacije jer je, kako dodaje, praksa jasno pokazala da oni koji su vakcinisani lečenje započinju i završavaju u Domu zdravlja.

- Oni koji nisu, imaju velike šanse da lečenje nastave u nekoj od kovid bolnica - zaključuje dr Milovanović.

Video: Manje gužve ispred kovid ambulante u Zemunu: Pregledi se zakazuju, najviše mladih u redovima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA