≫ 

Šalter "Open Belgrade" otvoren za izbeglice iz Ukrajine: U Domu omladine mogu da se informišu o svim pravima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je istakao da je informativni punkt osnovan u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava

  • 0
Goran Vesić Foto: Tanjug/Predrag Mitić

U Domu omladine u Beogradu danas je počeo sa radom šalter "Open Belgrade" namenjen informisanju izbeglica iz Ukrajine koji dolaze u srpsku prestonicu, a predstavljen je i web sajt kao i aplikacija za smart telefone, takođe namenjena ljudima koji su izbegli iz ratom pogođenih područja u Ukrajini.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da na šalteru u Domu omladine izbeglice mogu da dobiju informacije o svim pravima koji im pripadaju prema našim zakonima.

- Vlada Srbije u martu je donela odluku prema kojoj svi koji dolaze iz Ukrajine stiču pravo na privremenu zaštitu koje im daje pravo da borave, rade, otvraju bankarske račune, firme i da imaju sva prava koje imaju građani Srbije - istakao je Vesić.

On je istakao da je informativni punkt osnovan u saradnji sa Beogradskim centrom za ljudska prava koji će obezbeđivati besplatnu pravnu pomoć na ukrajinskom, engleskom i srpskom jeziku.

Vesić je podsetio da je Beograd grad u koji je došlo više stotina hiljada izbeglica tokom ratova devedesetih, koji je imao migrantsku krizu, tako da ima iskustva sa izbeglicama.

- Ovo pokazuje da je Beograd otvoren grad i da ima empatiju prema ljudima koji su u nevolji. Želeli smo da jasno pokažemo da ljudi koji beže od rata, koji nisu krivi što su došli ovde, koji su morali da napuste svoje kuće i sve što su imali, da su ovde dobrodošsli i da će moći da ostvaruju sva svoja prava u skladu sa zakonom - poručio je Vesić.

On je dodao da Srbija od početka sledi evropsku politiku kada je u pitanju rat u Ukrajini, da se obavezala da prihvati izbeglice iz ratom zahvaćenih oblasti i da oni imaju prava kao i u drugim evropskim zemljama.

Vesić je rekao da je došao na ideju o otvaranju šaltera pošto je kod njega počela da radi kao volonter devojka koja je došla iz Ukrajine i da je pričajući sa njom shvatio sa kakvim se problemima oni suočavaju.

Naveo je primere hroničnih bolesnika koji moraju da primaju terapije, kućnih ljubimaca, predškolskog obrazovanja i druge.

Potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca i član Nacionalnog saveta ukrajinske nacionalne manjine Miroslav Hočak rekao je da je do sada 5,1 miliona izbeglica iz Ukrajine, a da je 5-6 miliona unutrašnje raseljenih lica koji su prešli uglavnom u zapadnu i centralnu Ukrajinu.

On je dao veliku podrška ovoj inicijativi, i projektu koji se od danas realizuje, i napomenuo da je trenutno 5,5 hiljada izbeglica iz Ukrajine u Srbiji, od kojih je 67 u prihvatnom centru u Vranju.

Naglasio je izuzetno dobru saradnju domaće ukrajinske zajednice sa Komesarijatom za izbeglice Srbije.

- Država obezbeđuje sve, neka deca su krenula u školu. Podrška je na visokom nivou. Ukrajinska zajednica je zahvalna na tome - rekao je on.

Naveo je i da već dva meseca na dobar odziv pojedinaca i kompanija nailazi inicijativa za prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu koja se odmah i dostavlja.

Ocenio je da će rad ovakvog infomacionog centra, sajta i aplikacije, biti od velike pomoći izbeglicama, i dodao da će država maksimalno pomoći svim izbeglicama iz Ukrajine koji žele da ostanu u Srbiji.

Predstavnica kancelarije UNHCR u Srbiji Edlira Baka Peko istakla je značaj što će Open Beograd pružati informacije o pravima na jezicima koje izbeglice razumeju.

Ona je ocenila da je ukrajinska kriza izazvala je izbeglištvo kakvo Evropa nije dugo videla.

Dodala je da su gradovi najvažniji partneri UNHCR-a, jer globalno sedam od deset izbeglica odluči da ostane u gradovima, iz ekonomskih ili razloga bezbednosti.

- Očekujemo da će ova inicijativa biti uspešna i da će centar u Beogradu biti jedan od primera dobre prakse globalno - rekla je ona.

Dodala je da je otvaranje centra rezultat saradnje, kao i da obezbeđuje blisku saradnju sa beogradskim i vlastima Srbije u budućnosti.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova ocenila je da je rat u Ukrajini izazvao je najveće preseljene dece od 2. svetskog rata, da su dve trećine od 13 miliona onih koji su tamo napustili domove žene i deca.

Ona je naglasila da sva deca imaju pravo na zdravlje, edukaciju i zaštitu, te da je važno da su deca i žene uključene u nacionalni sistem zemlji domaćina, i da im držzavni servisi pomažu da koriste svoja prava.

- Srbija je jedna od evopskih zemalja koja pokazuje veliku solidarnost i saosećajnost - ocenila je ona.

Posebno je istakla da deca izbeglice mogu u srpske državne škole, da budu edukovana u nacionalnom sistemu Srbije, što je ocenila kao uspešno rešenje.

Kao važan korak istakla je i otvaranje informacionog centra Open Beograd koji će pomoći će ljudima da pristupe resursima i servisima koji su im dostupni.

- Narednih meseci potreba za pomoći će biti sve veća i UNICEF će sa Vladom Srbije pomoći instucijama da se suoče sa uvećanjem potreba. Mi moramo da obezbedimo, da nijedno dete koje beže od bilo kog rata, bude ostavljeno i zaboravljevno. To mozemo zajedno - rekla je ona.

U centru Open Beograd u dogovoru sa Beogradskim centrom za ljudska prava omogućena je i besplatna pravna pomoć na tri jezika - engleskom, ukrajinskom i ruskom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA