≫ 

Ljubica bolesna odmalena, na doktorskim studijama, ali bez posla. Ima veliki dug: "Kako sad da kupim lekove?"

Beograđanka boluje od cerebralne paralize, živi sa majkom koja je penzioner

  • 0
Ljubica Vladušić

Foto: Privatna arhiva

U ulici Studentskoj na Novom Beogradu žive majka i ćerka, Ninoslava i Ljubica. Prva ima 74 godine, druga 36. Prva je penzioner, druga student, piše tezu na doktorskim studijama. Inače je nastavnica geografije, ali bez posla.

Ljubica se leči otkad zna za sebe. Boluje od cerebralne paralize. Kreće se otežano, ali ka cilju pred sobom, neumorno postavljajući nove.

Na godine školovanja došlo je i poneko radno iskustvo - na zameni. Stalan posao nema, pa mama i ona žive od jedne penzije. Troškovi lečenja, troškovi života i računi... A onda i jedna administrativna zabrana.

Penzija gospođe Ninoslave trenutno je oko 15.000 dinara. Sve to kako bi se rešila dugovanja. Sa toliko novca za dve odrasle osobe, obe sa svojim zdravstvenim problemima, upada se u nove dugove. Problem se produbljuje, a rešenje tek nazire. One znaju kako bi situacija mogla da se reši, ali ne mogu sebi da pomognu.

Kako je Ljubica rekla u razgovoru za Telegraf.rs, ovom administrativnom zabranom otplaćuje se ranije dugovanje, ali se stvaraju nova. Ovomesečni račun ostaće neplaćen. A možda neće biti ni jedini.

- Nismo mogle sve da isfinansiramo, nismo imale od čega - kaže nam o nagomilanom dugovanju: - Od čega ću tek sad da kupim lekove?

Redakciji je dostavila medicinsku dokumentaciju u kojoj je dijagnoza potvrđena, uz navode da ima 50 odsto telesnog oštećenja, te da postoji parapareza donjih ekstremiteta "spastičnog tipa, prvenstveno na levoj strani". I ne znajući ranije za tu mogućnost, upravo je obaveštena da bi na osnovu toga mogla da dobije umanjenje mesečnih računa dela komunalija za 30 odsto. Međutim, i tu postoji kvaka - prethodna dugovanja moraju da budu izmirena.

A toga je preko glave. Reč je o astronomskoj cifri, u šta smo takođe imali uvid, koju majka i ćerka nikako ne bi mogle da otplate. Ni sa punom penzijom, tek ne sa njenim ostatkom nakon 2/3 zaplenjenog primanja.

Ipak, nadu im je ulila pružena prilika da se deo novca otplati odjednom, kako bi drugi, značajno veći deo, bio otpisan.

- Ako do kraja godine sakupimo 350.000 dinara i uplatimo, ostaće nam oko 200.000 duga. Tada bismo mogle da završimo sa ovim - kaže nam dodajući da nemaju ni tih 350.000, kamoli 550.000 kolika bi bila vrednost preostalog duga.

Tada bi, razmišlja kako dalje, mogle da se prijave za taj popust, i nadalje redovno izmiruju obaveze. U suprotnom, vrte se u krug - uzrujane, bolesne, same i bez rešenja.

Kako stvari postaviti na svoje mesto, kako ponovo početi na zdravim nogama? Pitanja su koja se množe.

- Jedino da nam neko pomogne - dodaje Ljubica, 36-godišnja nastavnica bez posla, doktorand na Geografskom fakultetu, pacijent sa cerebralnom paralizom, ćerka jedne Ninoslave, stanarka u Studentskoj.

Račun na koji je moguće uplatiti novčanu pomoć je 160-5200100253710-52 Banka Inteza, na ime Ljubica Vladušić.

"Infostan": Moguće izmirenje duga u jednoj rati

Podatke o dugovanju i mogućnostima za otplatu, potvrdili su nam i iz JKP „Infostan tehnologije“, čiji su računi ostali neplaćeni.

- JKP „Infostan tehnologije“ vrši naplatu komunalnih usluga u ime i za račun komunalnih preduzeća, koja svoje usluge isporučuju korisnicima. Korisnica ima nagomilani višedecenijski dug za potrošene komunalne usluge, koje su redovno isporučivane od strane davalaca komunalnih usluga, učesnika u sistemu objedinjene naplate. Uzimajući u obzir da korisnica ima dugovanje prema komunalnim preduzećima, za koja JKP „Infostan tehnologije“ izdaje račune, nismo u mogućnosti da ga otpišemo, već smo se potrudili da ponudimo najbolji način otplate zaostalog duga, po najpovoljnijim uslovima.

Naše preduzeće je primilo korisnicu u svojim prostorijama, kako bismo izašli u susret i pronašli najbolji mogući način otplate zaostalog duga. JKP „Infostan tehnologije“ je obavestilo korisnicu da u skladu sa Zaključkom Gradskog veće grada Beograda može da zaključi reprogram duga za neizmirene komunalne usluge zaključno sa julom 2019. godine, a isplata se vrši u jednoj rati sa otpisom celokupne kamate uz 15 % popusta na glavnicu.

Imajući u vidu da korisnica živi u veoma teškoj materijalnoj situaciji sa ćerkom koja ima zdravstveni problem, informisali smo je da može da se obrati Sekretarijatau za socijalnu zaštitu grada Beograda, kako bi ostvarila pravo na subvenciju pri plaćanju računa. Na taj način, korisnica bi mogla plaćati višestruko umanjene račune po osnovu subvencije, ukoliko bi ušla u redovno plaćanje mesečnih računa - stoji u odgovoru tog komunalnog preduzeća.

Video: Jasmina prikuplja novčanu pomoć za brata Dobrivoja Blagotića kome treba transplantacija bubrega

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA