"Svesrpski dečji sabor" od 26. do 29. maja: "Grad Beograd stoji čvrsto iza ove manifestacije"

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl izjavio je da je ovo jedan simboličan nastavak manifestacije "Radost Evrope"

  • 0
Svesrpski dečji sabor Goran Vesić Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Dečjem kulturnom centru konferenciji za novinare povodom manifestacije "Svesrpski dečji sabor" koji će se održati od 26. do 29. maja u Beogradu.

"Svesrpski dečji sabor" je tradicionalna manifestacija koju već četvrti put za redom organizuje Gradska uprava Grada Beograda-Dečji kulturni centar Beograda uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova, pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je Beograd već decenijama domaćin manifestacije "Radosti Evrope" na šta je grad ponosan.

- Zahvaljujući toj manifestaciji deca iz čitave Evrope dolaze u naš grad, druže se sa našom decom i zajednički stvaraju nove kulturne vrednosti. U skladu sa tim, pojavila se potreba da organizujemo i "Svesrpski dečji sabor". S obzirom da već imamo drugu i treću generaciju Srba koji žive u inostranstvu, potrebno je da kao država na ozbiljniji način priđemo komunikaciji sa tom decom. Tako bi oni znali naš jezik i kulturu, jer će se malo njih vratiti ovde ali u svakom slučaju mogu da se osećaju kao deo naše nacije ali i da doprinose i državi u kojoj žive - rekao je Vesić.

On je podsetio da je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa, da Grad Beograd organizuje letnje kampove, gde bi dolazila srpska deca, da uče jezik i obilaze naše kulturne znamenitosti.

- Ovaj "Svesrpski dečji sabor" je samo jedan od koraka kako bismo vezali našu dijasporu i to se ne odnosi samo na bivšu Jugoslaviju nego i na zemlje Evrope i sveta. Važno je da na bolji i snažniji način promovišemo naše vrednosti i da vezujemo, posebno decu, za naš narod i kulturu. Hvala Dečjem kulturnom centru i svima koji su učestvovali u organizaciji ovoga, jer ovo nije samo dečja manifestacija, nego nešto što je od nacionalne važnosti - objasnio je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd stoji čvrsto iza ove manifestacije.

- Spremni smo da zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom Republike Srbije učestvujemo i u drugim manifestacijama koje će omogućiti da deca naših sunarodnika, koja žive u svetu, provedu vreme u Srbiji. Kad smo organizovali dolazak dece sa Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije bilo mi je teško kada sam shvatio da su neka od njih prvi put došla u Beograd. Oni nemaju taj osećaj prema svojoj zemlji kakv treba da imaju. Radili smo pogrešno i vreme je na ovaj način i kroz druge manifestacije pokažemo vezu. Grad Beograd je spreman podržati svaku manifestaciju koja će značiti jačanje veza naše dijaspore sa maticom - zaključio je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl izjavio je da je ovo jedan simboličan nastavak manifestacije "Radost Evrope".

- "Svesrpski dečji sabor" je radost Srbije. Dobro je da deca koja su našeg porekla dolaze u zemlju iz koje su im očevi i majke ponikli. Da se upoznaju sa svojim jezikom, pismom, kulturom i umetnošću a možda se jednog dana i vrate. Podržaćemo sve manifestacije ovoga tipa jer na taj način šaljemo poruku iz naše zemlje našim ljudima i onima koji tek dolaze. Hvala Dečjem kulturnom centru jer ne brine samo o deci Beograda i Srbije nego i o deci koja su daleko izvan naših granica - objasnio je Karl.

Konferenciji su prisustvovali i dirketor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon kao i urednica manifestacije "Svesrpski dečji sabor" Ivana Tabori Obradović.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA