Višestruke prednosti održavanja liftova kod "Stambenog"

Liftovima se u Beogradu svakoga dana preveze oko 650 000 ljudi, više nego svim vozilima Gradskog saobraćajnog preduzeća

  • 2
Liftovi Foto: JP "Gradsko stambeno"

Javno preduzeće "Gradsko stambeno" Beograd održava oko 6 300 liftova, čija je prosečna starost blizu 45 godina, a radni vek im je 25. To znači da su liftovi u fondu "Stambenog" u proseku već 20 godina u "penziji".

Zbog toga je posao majstora ovog preduzeća teži i kompleksniji. Oni moraju da održe u ispravnom i bezbednom stanju čak i ona liftovska postojenja koja "pamte" Drugi svetski rat. Za takve mašine rezervnih delova često na tržištu nema, jer se decenijama ne proizvode, i tada do izražaja dolazi iskustvo majstora koji nekada deficit rešavaju i ručnom izradom delova u radionicama.

Ipak, liftovi su samo mašine koje nije moguće večno koristiti bez zamene novim ili makar bez generalnog remonta postojećih. Zato predstavnici "Stambenog" povremeno svim korisnicima liftova starijih od 25 godina šalju obaveštenja u kojima ih podsećaju da će u dogledno vreme iste morati da zamene ili remontuju. Samo preko JP "Gradsko stambeno" te radove mogu da izvedu uz plaćanje na do 60 mesečnih rata.

To ne znači da za izvođenje radova ne mogu da angažuju i bilo koje drugo preduzeće, o čemu odlučuje isključivo stambena zajednica.

Liftovi Foto: JP "Gradsko stambeno"

Ipak, u tom slučaju neće moći da računaju na višestruke povlastice i povoljnosti koje sa sobom nosi saradnja sa ovim gradskim preduzećem koje na tržištu postoji još od 1966. godine.

Postojanost je naročito važna, uzimajući u obzir da se mnoge firme registruju za delatnost remonta i servisa liftova, ali i "ugase" za svega nekoliko meseci.

U svim liftovima koje održava JP "Gradsko stambeno" vrši se mesečni servis svakog lifta, koji podrazumeva proveru osnovnih parametara postrojenja. On podrazumva i pripadajući materijal prema Pravilniku o Bezbednosti liftova, navodi portparol preduzeća Igor Ćurčić.

Takođe, svi liftovi jednom godišnje imaju tehnički pregled od strane nezavisnih, tehničkih, akreditovanih tela. On podrazumeva ispitivanje ispravnosti celokupnog liftovskog postrojenja radi dobijanja sertifikata. Tehničku kontrolu vrše ''Jugoinspekt'' Beograd a.d. i ''ELKONT inženjering'' d.o.o Beograd. Onda kada lift ima takve nedostatke da se ne može izdati pozitivan sertifikat za nastavak rada, isti se odmah isključuje iz pogona, radi bezbednosti korisnika. Nakon toga se stambenoj zajednici upućuje ponuda za izvođenje neophodnih radova u cilju otklanjanja nedostataka, kako bi se lift vratio u pogon. Odluku o prihvatanju ili odbijanju ponude donosi isključivo stambena zajednica.

Liftovi Foto: JP "Gradsko stambeno"

-Neretko oni koji odluče da održavanje liftova povere nekom drugom, prekidajući saradnju sa "Stambenim", ubrzo ponovo ovom javnom preduzeću podnose zahteve da liftove vrate u sistem. Tada je situacija već kompleksnija, jer je na tržištu dosta neproverenih firmi koje posle preuzimanja lifta za kratko vreme na istom načine ispravke i greške koje se ne mogu otkloniti bez generalnog remonta, što postaje i uslov da se liftovi vrate pod okrilje "Gradskog stambenog", a sve to znači i povećane troškove za stanare - zaključuje Ćurčić.

Uz upotrebu sertifikovanih materijala, stručni nadzor, garanciju, početak otplate nakon izvedenih radova, "Stambeno" nudi i najpovoljniji sistem otplate u regionu na do 60 mesečnih rata, sa ciljem smanjenja udara na kućni budžet svojih korisnika. Sve detaljnije informacije, zainteresovani mogu dobiti putem pozivnog centra ovog javnog preduzeća, besplatnim pozivom na broj 0800 200 011.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogorčeni stanar

    20. maj 2022 | 17:04

    Dođite u Vojvode Stepe 139 da vidite kako "održavaju" i kako nas ucenjuju, lopovi !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA