≫ 

Šta je "namučilo" na prijemnom najbolje matematičare: Zadatke rešavali osmaci iz Srbije, Amerike, Švajcarske

Učenici 8. razreda polagali su danas prijemni ispit u Matematičkoj gimnaziji i priznali da test i nije bio baš lak

  • 0
Matematička gimnazija Foto: Nikola Anđić

U nedelji za nama osmaci su polagali prijemne ispite za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola. Stečeno znanje odmeravali su oni koje interesuje informatika, fizika, istorija, geografija, filologija, muzika, balet, dizajn, nastava na stranom jeziku.

Prijemni su danas polagali oni koji žele da upišu Matematičku gimnaziju, a među njima bilo je i učenika iz Amerike, Švajcarske, Republike Srpske i Crne Gore.

Ispred gimanzijske kapije čekali su roditelji. Uzbuđeni, reklo bi se, više od svoje dece. A budući gimnazijalci su za odmeravanje znanja imali dva sata. Zadaci iz geometrije zadržali su ih u klupama svih 120 minuta.

- Ja mislim da sam uspeo da uradim sve osim tog jednog za koji treba da se koristi neko srednjoškolsko gradivo da bi se uradio brzo - kaže Teodor Janković, učenik iz Beograda.

- Bili su sa geometrijom baš neki teški zadaci, pa je to bio najveći problem - dodaje Gavrilo Nikolić, učenik iz Beograda.

- Imam tu neku metodu da ništa ne radim prvih nekoliko minuta, lepo sve saberem i uradio sam 11 zadataka. Stigao bih i 12. nego manjak vremena. Nije manjak vremena, nego sam izgubio na proveru, ali dobro - ističe Milutin Pašić, učenik iz Beograda.

Osim đaka iz Srbije, stigli su i učenici iz Amerike, Švajcarske, Republike Srpske i Crne Gore. I to, uglavnom, sa takmičarskim iskustvom.

"Želeo sam da upišem ovu školu od malih nogu"

- Odlučila sam se zato što mislim da će da me nauči puno matematike i da mi otvori mozak da razmišljam lepše. Meni je prijemni baš bio težak, ali nadam se da sam uradila dobro - navodi Maja Vuletić, učenica iz San Dijega.

- Još od malih nogu sam želeo da upišem baš ovu školu. I prijemni nije bilo ništa baš neočekivano. Ja sam se takmičio u Bosni i Hercegovini i imao sam dobar uspeh do sada - kaže Sergej Petković iz OŠ "Knez Ivo od Semberije" Bijeljina.

- Odlučila sam se za Matematičku gimnaziju zato što sma bila spremna za jedna novi izazov. Takmičila sam se do sada i imam uspešnu istoriju - dodaje Miljana Nakić, učenica iz Podgorice.

Prijavilo se 226 kandidata

Prijemi je polagalo 226 kandidata, a školu će upisati stotinu najbolje plasiranih. Među onima koji pregledaju zadatke je i Teodor fon Burg.

- On je najbolji takmičar iz matematike Srbije svih vremana i drugi najbolji takmičar u celom svetu i ja se ponosim time što sam učinila da se Teodor vrati i radi puno radno vreme u Matematičkoj gimnaziji i da danas pregleda zadatke novim učenicima - poručuje Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu.

Konačni rezultati prijemnih ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimazija i umetničkih škola biće objavljivani sukcesivno do 25. maja. Učenici koji polažu prijemne ispite, polažu i završni ispit koji će biti održan 27, 28. i 29. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA