≫ 

Poznato u kakvom je stanju 137 učenika, koji su na rekreativnoj nastavi u Sokobanji oboleli od noro virusa

Ovo oboljenje se lako prenosi i kratko traje

  • 2

Dobro su i oporavljaju se sva deca iz OŠ "Jovan Miodragović", koja su imala stomačne tegobe, a boravila su u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji, izjavila je epidemiolog Slavica Maris, načelnik jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje je 19. maja elektronskim putem obavešten od kolega iz Zavoda za javno zdravlje Timok iz Zaječara o obolevanju 19 dece sa stomačnim tegobama iz OŠ Jovan Miodragović, a koja su boravila u okviru rekreativne nastave u prirodi u Sokobanji.

- Istog dana, naš Centar je započeo sa epidemiološkim istraživanjem pri čemu smo utvrdili da se od 12. do 19. maja desila epidemija gastrovirusne infekcije izazvana noro virusom, u kojoj je ukupno oboleleo 137 učenika i sedam nastavnika. U kliničkoj slici obolelih dominirali su povišena telesna temperatura, glavobolja, mučnina, povraćanje i dijareja - rekla je Maris.

Ona je napomenula da je ovo oboljenje izuzetno impulsivno, naglo nastaje i da može delovati dramatično, ali jako kratko traje, simptomi se završavaju u okviru jednog ili dva dana, ali može izazvati naročito kod manje dece dehidrataciju, pa je zbog toga veoma važno da tokom ovakvih simptoma uzimamo dovoljno tečnosti.

- S obzirom na to da smo mi dobili informaciju o epidemiji kada je ona završena, 19. maja je registrovan poslednji slučaj obolevanja, mi smo organizovali uzorkovanje, tačnije prikupljanje stolica od obolele dece radi virusološke i bakteriološke analize stolica. U toku ovog prikupljanja smo prikupili tri stolice od dva obolela deteta. U jednom uzorku stolice je dokazano prisustvo norovirusa - rekla je Maris.

Ona je istakla da su, prema dostupnim informacijama sva deca dobro i da se uspešno oporavljaju.

- To oboljenje kratko traje, ali se lako prenosi i to putem konzumiranja hrane koja je kontaminirana i vode, direktnim kontaktom sa obolelom osobom, kao i predmeta kontaminiranih predmeta - rekla je Maris.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😏

    24. maj 2022 | 10:47

    Jel to znaci da je hrana bila neispravna? I,sta cemo sad? Ko je kriv?

  • FANTOM

    24. maj 2022 | 11:20

    Higijenski tehničar mora biti zdrav ali i školovan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA