Beograd – Grad koji je odlučio da ide u visine

Postoje neke stvari koje vam na lak i jednostavan način daju jasnu sliku o tome koliko je razvijena zemlja u kojoj se nalazite

  • 3
Tempo Tower Foto: Tempo Tower

To su one stvari sa kojima se prvo susretnete kada posetite neki grad. Jedne od njih su kule, tornjevi ili neboderi.

Ne postoje razvijene zemlje i gradovi u kojima nema nebodera! Svako ko je bio u Dubaiu sigurno je otišao da vidi najvišu zgradu na svetu Burdž Kalifu, Empajer stejt bilding nezaobilazna je tačka Njujorka, ne možete zaobići londonski Gerkin toranj ako ste u britanskoj prestonici... Danas i Beograd kreće stazama svetskih metropola.

Nećete pogrešiti ukoliko razvoj Beograda merite i po izgradnji višespratnica. Nakon izgradnje kula Ušće (1961. godine), usledila je gradnja Istočne kapije Beograda (1976. godine), Beograđanke (1974. godine), zgrada Ineksa (1978. godine) i Geneksa (1980. godine). Nakon toga Beograd je stao, kule se nisu gradile gotovo dve decenije! A onda je doneta odluka da Beograd ide u visinu!

Tempo Tower Foto: Tempo Tower

Prve zgrade više od 100 metara izgrađene su na Ušću - zgrade "Ušće 1" i "Ušće 2" visine 103,9 metara, na mestu uništenih zgrada u NATO agresiji. Potom je završena kula "West 65" visoka 150 metara na Novom Beogradu koja se nalazi u sklopu istoimenog naselja. Završena je izgradnja za sada najviše zgrade u prestonici, 168 metara visoke "Kule Beograd" u okviru projekta "Beograd na vodi". Trenutno se gradi kula "Skajlajn" na početku ulice Miloša Velikog koja će biti visoka 129 metara. I Beograd ne staje!

"Tempo Tower", najnoviji simbol Beograda, planirano je da budu izgrađen na samom ulasku u grad, tik uz autoput na Bežanijskoj kosi. Tu je planirana gradnja tri tornja visine 100 i 120 metara sa oko 300 stanova. Uz poštovanje najviših standarda u ekologiji, saobraćaju i komunalnoj infrastrukturi ovaj projekat plod je domaće pameti i struke.

Tempo Tower Foto: Tempo Tower

Veliki građevinski projekti sa sobom donose velike koristi. Grad Beograd će od "Tempo Tower" dobiti više od 10 miliona evra za uređenje građevinskog zemljišta, Srbija od poreza nekoliko puta više. A najviše koristi imaće stanovnici Bežanijske kose. Ne samo što će dobiti nove saobraćajnice, bolju komunalnu infrastrukturu, šetališta, zelene površine, tržni centar sa svim sadržajima, već će i cene nekretnina na Bežanijskoj kosi značajno porasti.

Obogatili se od zgrade UN u Njujorku

Jedna od najboljih priča o tome koliko višespratnice donose korist lokalnoj zajednici je ona o izgradnji zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku, koja je visoka 154 metara. Plac za izgradnju zgrade na Ist Riveru 1949. poklonio je milijarder Rokfeler. Bogataš je prvo ponudio svoj plac koji se nalazi severno od Menhetna kod reke Hadson, ali je taj predlog odbijen.

Potom je Rokfeler kupio zemljište na Ist Riveru i deo poklonio za izgradnju zgrade UN. Nakon izgradnje cena zemljišta oko zgrada UN je otišla u nebesa, donevši koristi i Rokfeleru i ostalim vlasnicima zemlje.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Micko

    26. maj 2022 | 12:03

    Ovo su sebicni interesi samo bogatih imperijalista. Nema tu interesa za obične i normalne ljude samo šteta i nehumanost time stvaraju nelojalnu konkurenciju diskriminisuci druge a time se i naše žene kvare.

  • S.z

    26. maj 2022 | 12:04

    Super, zato će svi iz ostatka Srbije odseliti za BG a onda ćemo se pitati zašto nam je zemlja oko Kuršumlije, Vranja, Leskovca, Pirota itd. pusta dok kličemo uz espreso i sa terasa Kosovo je Srbija. Sve je naopako kod nas u bespoštednoj trci za kešom, kvadratima i kubicima.

  • Boža zemunac

    26. maj 2022 | 12:32

    Nikada ne bih živeo u tim nebeskim soliterima.Da sam rođen u Kraljevu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu........nikada ne bi došao u Beograd. Ja sam u Zemunu. MUNZE KONZA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA