≫ 

Ušli smo u Svratište za decu na Novom Beogradu: Razdragani mališani učili i crtali s nama, osmeh zamenio brigu

Uverili smo se koliko naše malo, nekima znači puno

  • 5

Svratišta ili prihvatilišta često su jedina bezbrižna mesta za koja znaju deca koja detinjstvo provode na ulici sama, u domovima koji nemaju ni osnovne uslove za život, a često i bez dovoljno brige i ljubavi. To najbolje zna 150 mališana koji se trenutno nalaze u svratištu na Novom Beogradu. Njihovi osmesi kada ugledaju svakog novog posetioca privremeno su zamenili njihov strah za život, egzistenciju i budućnost.

Otišli smo tamo i uverili smo se koliko naše malo nekima znači puno. Koliko smo zapravo mi srećni i privilegovani u odnosu na one koji se bude u bedi, koji nemaju ni svoj krevet, siguran obrok, koje možda nikad ne obraduje bakin vreli tanjir supe ili puna kofa krofni.

Na ulazu nas je sačekala socijalna radnica i pokazala nam je prostorije unutar ovog prihvatilišta i upoznala nas sa svakodnevnim životom ove dece.

Za ručak koji je uvek u 12 časova, mališani dobijaju kuvani obrok, poput pasulja, kuvane čorbe ili paprikaša. Štagod trenutno ima od hrane da zasiti njihove stomačiće.

Kada se prođe hodnik, sa desne strane, nalazi se trpezarija gde se mališanima servira hrana. Odmah prekoputa nalazi se ostava, a u njoj čitave kese garderobe, obuće i odeće koje su donirali brižljivi građani.

Odmah sa desne strane se nalaze i vitrine gde dečaci i devojčice ostavljaju odeću, a jedno kupatilo dele svi zajedno.

U dnevnom boravku se nalazi sve što je potrebno deci uzrasta od 5 do 15 godina. Azbuka sa slikama, drvena tablica za brojanje, stočići sa slikovnicama, plastične igračke, ormarići sa "ne ljuti se čoveče" i ostalim igrama, velika tabla za učenje, pa i sofa na kojoj mogu da odmore dok gledaju televiziju.

Odmah na ulazu dnevne sobe postavljena je i tabla na kojoj pišu "rođendani", a na njoj su po mesecima zakačeni nadimci mališana i tačno se znaju datumi najsrećnijeg dana u godini.

Za svaki rođendan mališani dobijaju poklon, a poklon je nešto od onoga što su donirali građani...

Mališani se svi druže i pomažu, a svoje vršnjake doživljavaju kao svoje članove porodice. Iako su trenutno izmešteni sa ulica, nadaju se da će im život biti bolji i da će moći jednog dana da se osamostale.

Ivana Popović socijalna radnica u ovom svratištu kaže za Telegraf.rs da se trenutno u njemu nalazi preko 150 mališana, te da je odaziv građana koji doniraju zadovoljavajući, ali i da su za mališane trenutno najpotrebnija sredstva za ličnu higijenu.

- U periodu kada je svratište počelo da radi, imali smo terenski tim koji je mapirao decu na mestima gde ona rade ili žive. Sada ne samo putem terenskog rada, već i sama deca dovode svoje prijatelje, ili braću i sestre iz svojih naselja do našeg svratišta. Mi smo na taj način uspeli da uspostavimo odnos poverenja sa njima - kaže Ivana.

U Beogradu se trenutno nalaze dva ovakva svratišta, na Novom Beogradu i na Zvezdari.

- Što se tiče samih svratišta, u Beogradu ih ima na dve lokacije. Jedno svratište je ovo gde se vi trenutno nalazite, na Novom Beogradu, u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 145, dok se drugo nalazi u ulici Krfska 7A na Zvezdari. Trenutno na ovoj lokaciji imamo preko 150 korisnika, i još toliko korisnika na drugoj lokaciji - priča Ivana i dodaje:

- Građani mogu da doniraju tako što će prvo da nam se najave, a potom će da dođu do nas. To mogu da urade bilo koji radni dan, uključujući i vikend u vremenu od 10 do 18 časova. Građani mališanima najčešće doniraju garderobu, odeću i obuću, donji veš i sredstva za ličnu higijenu, kao i ostala sredstva koja su nam trenutno neophodna.

Ivana Popović apeluje na restorane i kafiće širom Beograda da se šesnaestog jula prijave i odazovu pozivu da učestvuju u akciji "Dan za limunadu" i da na taj način pomognu da se obezbedi školski pribor za preko 400 mališana koji će prvog septembra poći u školu.

Video: Hladno vreme napunilo svratišta za decu, topli obrok i odeća su im najpotrebniji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neupućeni

    5. jul 2022 | 20:44

    Imaju li ova deca žive roditelje ili šta se desilo sa njima,zar ne postoji mogućnost da imaju bar hraniteljsku porodicu.

  • 581

    5. jul 2022 | 22:18

    Svaki dan prave se razno razna veselja gde ostane hrane i bezbroj nenačetih torti, niko se nije setio da odnese 2-3torte a o pečenju da ne pričam, a pola od toga što ostane baci se komšijskim džukcima.

  • Resava 88

    5. jul 2022 | 20:36

    Teško je ovoj deci jer ostali bez roditelja i moraju u svratište,Bog čini nepravdu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA