"Nema karte, jer ne radi klima" Da li je ovo najčešći izgovor za šverc u busevima tokom tropskih dana?

Čini se da se autobus usijao ne samo od temperature, već i od rasprave

  • 16
Autobusi vrućina Foto: Mateja Beljan

Vrelo, sparno, beton isijava, topi se. Nesnosno je. To je, primećujete, svakodnevica ovih dana u Beogradu, koja se, uglavnom, ne razlikuje od svakodnevice u gradskom prevozu jer je i tamo situacija prilično usijana.

Zemun, duža relacija, rutinska kontrola karte se pretvorila u diskusiju dve "škole mišljenja" o tome kako bi trebalo da izgleda vožnja građana u 21. veku u javnom prevozu u tropskim uslovima.

- Dobar dan, karte na pregled? - ljubazno je progovorio kontrolor kome se slap znoja slivao sa čela.

- Dobar dan. Nema karte, jer ne radi klima - ispalio je sugrađanin, kao da je jedva čekao da mu se obrati kontrola.

Zbunjen kontrapitanjem, čovek sa aparatom za pojasom za tren je zaćutao, sačekao, pribrao se, pa krenuo u kontru.

- Gospodine, zašto ste ušli u javni prevoz ako vam se ne dopada to što nema klimu? Zašto onda niste išli ličnim prevozom? - nizala su se pitanja.

- Kako to mislite, zašto sam ušao u javni prevoz? - rasprava je polako dobijala obrise diskusije o ozbiljnom društvenom problemu.

Čini se da se autobus usijao ne samo od temperature, već i od ove situacije!

- Karta za autobus je plaćena (vadi je na uvid, istina ne očitava je sugrađanin), ali je ne kucam jer u autobusu nema klime! Zašto uopšte plaćam kartu svaki put, svi mi ovde (pokazuje oko sebe), kad se na 35 stepeni vozimo u autobusu u kojem nema klime, to nije humano, nije normalno? - pojačava ton sugrađanin i dobija solidnu podršku saputnika, istomišljenika.

- U pravu je, vozimo se kao da smo u Africi, nema klime, za šta plaćamo? - ohrabrio se momak sa sedišta dijagonalno od mesta centralne verbalne bitke.

Kontrolor je bio nadjačan, pa je pokušao sve da okrene na šalu.

- Kako nema klime, prozori su otvoreni, to ti je prirodna klima - rekao je.

Na kraju - odstupio je.

- Zadnja! - povikao je i otišao.

Posao je posao, sledi mu ulazak u neki drugi autobus, možda jednako topao i uz "dobar dan" i "hvala" još mnogo rasprava sa putnicima koji traže izgovor za šverc.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joka

    5. jul 2022 | 15:45

    Ma ljudi dal znate koliko je zdravo kad se toliko znojimo u busu bez klime pa moramo da platimo kartu jer nam oni pomazu da istopimo masne naslage na stomaku...u letnjem periodu cesto se busevi kvare a i retko koji ima klimu,kad je zima onda grejanje ne radi jer jebiga obucite se slojevito i nema zime jos ako vuce sa vrata uh kad se setim povratka sa posla u zimskom periodu napolju minus a u busu jos gore duva sa vrata pa kao da se vozis turistickim busem😂😂😂

  • Распучин

    5. jul 2022 | 16:02

    Једно од најгорих занимања је контролор Бус-плуса. И Курта и Мурта се истреса на исте, а послодавац хоће учинак (читај казне).

  • ja sam ja

    5. jul 2022 | 16:44

    Leti greje, zimi hladi. Standard u BG prevozu, istina da se placaju karte mozda bi bilo para, ali mi na ulicama vise nemamo ikarbus autobuse iz 2000 godine, solaris, turski autobusi, man, mercedesi, volvo, a kad udjes unutra kao pecnica. Ali tesko ce se ista promeniti, osim ako ne nadjemo naftu u Srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA