≫ 

Nerealna scena sa Useka na Banjici: Započeo da zida na lokalitetu, uništio deo nalazišta, podneta prijava

O svim nezakonitim radovima na predmetnoj parceli obaveštena je i Građevinska inspekcija

  • 15

Na neolitskom lokalitetu Usek, utvrđenom kulturnom dobru u beogradskom naselju Banjica, osvanulo je gradilište. Na ovom mestu, iščupano je oko 300 kubika konteksta, tri horizonta neolitskih kuća.

Povodom ovog slučaja, dežurni građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je hitan, vanredan inspekcijski nadzor, saznaje Telegraf.rs.

- Postupajući po prijavi da se izvode bespravni radovi na predmetnoj lokaciji, dežurni građevinski inspektor Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršio je hitan, vanredan inspekcijski nadzor. Na licu mesta zapisnički je konstatovano da je izveden armirano-betonski potporni zid, dužine 12 m i visine 2,60 m bez odobrenja izdatog od nadležnog organa. Odmah je doneto Rešenje o zatvaranju gradilišta stavljanjem službenog znaka "zatvoreno gradilište", pribijanjem kopije rešenja na vidnom mestu, kao i postavljanjem posebne trake za obeležavanje zatvorenog gradilišta. Pored toga, građevinski inspektor podneo je krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu - rečeno je Telegrafu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

Iz Sekretarijata upućuju i apel ostalim nadležnim organima.

- Takođe, imajući u vidu da je reč o važnom arheološkom lokalitetu, ovim putem apelujemo na nadležne organe da preduzmu odgovarajuće mere iz okvira svojih nadležnosti, prvenstveno u smislu adekvatnog obeležavanja ili ograđivanja samog nalazišta, ili na bilo koji drugi adekvatan način a u cilju daljeg očuvanja ovog značajnog lokaliteta - dodali su.

Iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda takođe objašnjavaju da su i njihove stručne službe po prijavi Muzeja grada Beograda izašle na teren.

- Uvidom na licu mesta, utvrđeno je da gradilište nije ograđeno propisnom ogradom, ne postoji tabla sa imenom investitora i izvođača radova. Iskopan je prostor od oko 84 m2. Tokom obavljanja zemljanih radova uništen je bogat praistorijski sloj debljine od oko 1.50m. Na terenu nije zatečen investitor niti njegov predstavnik, kao ni građevinski radnici - rečeno je za naš portal.

Građevinska inspekcija je obišla gradilište i postavila traku o obustavi radova.

- Na parceli se nalazi drveni objekat oko koga su iskopani trakasti temelji i postavljena armatura kao priprema za betoniranje. Uz drveni objekat izgrađen je potporni zid. U svim profilima iskopa vidljivi su ostaci vinčanskih kuća, peći i ognjišta. U odbačenoj zemlji koja se nalazi odmah pored iskopa vidljiv je pokretan arheološki materijal: ulomci keramike, životinjske kosti, alatke od kamena.

Dodaj da je uvidom u dokumentaciju i arhivu ovog Zavoda konstatovano da investitor radova nije od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda pribavio uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite, odnosno da se radovi izvode bez prethodno dobijenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite i saglasnosti na projekat i dokumentaciju ovog Zavoda.

- U svim planskim dokumentima u čijoj izradi je učestvovao, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je insistirao na očuvanju lokaliteta bez mogućnosti izgradnje. U Generalnom urbanističkom planu Beograda 2021. navodi se: "Neophodno je da se zaštićena arheološka područja obuhvate prostornim planiranjem bilo kao zeleni pojas bez sađenja visoke vegetacije ili parkovska površina u okviru novog naseobinskog kompleksa. Pritom treba izbeći ponavljanje negativnog iskustva sa lokacije Usek na Banjici, gde je u planskim dokumentima lokalitet uključen kao zelena površina unutar novog naselja, dok je u stvarnosti ostao isključen, neuređen i izložen divljoj gradnji".

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je doneo Rešenje kojim se zabranjuje dalje izvođenje građevinskih radova na arheološkom nalazištu Usek na Banjici, a nepoznati investitor radova se obavezuje da prekine sve radove na arheološkom nalazištu Usek.

Video: Investitor jači od države: Potpuno ludilo na gradilištu u Beogradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • top

    20. jul 2022 | 09:58

    Ovo nije samo nelegalna gradnja vec i unistavanje nacionalne kulture i istorije strogo osudjujem al ko mene i narod pita ja bih ga odmah u zatvor.

  • Biljka

    20. jul 2022 | 10:21

    A sta se cudimo? Pa pola Beograda je tako gradjeno bez dozvole.Dodje Kurta iz Nedodjije, pronadje lokaciju i sagradi kucu, Dodje Murta isto tako. Ograde i pola ulice ako im treba, a da nikoga ni ne pitaju. Neka me osude sada, ali u vreme pravne drzave Jugoslavije, nisi bas mogao tako. Morao si da rodis mecku za dozvolu. Sada radi sta ko hoce i nikome nista.

  • Ezra

    20. jul 2022 | 10:06

    Ma samo bahato,sta se bre barod okomio na investitore pa svaka nova zgrada stiti prirodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA