≫ 

Grmovac - poslednje beogradsko naselje uz auto-put: Cena placa je bila slatka, ali su usledili gorki problemi

Oko 380 domaćinstava obitava ovde. Imaju crkvu, prodavnicu i ispostavu pošte, a do matične opštine moraju da menjaju dva prevoza

  • 31

Kada se auto-putem uputite ka Šidu, pred naplatnu rampu Šimanovci mislite da ste već izašli iz Beograda. Ali ne - sa vaše leve strane je zemunsko naselje Grmovac, poslednje u nizu gradskih naselja i jedino zemunsko naselje sa surčinske strane auto-puta. Stešnjeno je između granica Zemuna sa opštinom Pećinci i auto-puta, ali isključenje za Grmovac ne postoji, već se mora preko Dobanovaca.

Kada letite avionom, ubrzo po poletanju videćete isto to naselje i prepoznaćete ga lako po njegovom pravilnom obliku i ravnomerno, ali retko raspoređenim kućama...

Za 300 maraka po aru svako je devedesetih mogao da kupi placeve na ovom mestu... I uzimali su ljudi po pet-šest ari, koristili lepu priliku, možda nesvesni da su otišli predaleko od "civilizacije".

Tako su mnogi placevi ostali prazni.

Nije bila problem samo činjenica da su kupili njive, bez puteva, struje, vode i kanalizacije, već, kako kažu, zbog administrativnih peripetija imaju problem i sa uvođenjem kućnog broja, a on je uslov za priključak na najvažniju infrastrukturu.

Ipak, 380 domaćinstava obitava ovde. Imaju crkvu, prodavnicu i ispostavu pošte, a do matične opštine moraju da menjaju dva prevoza.

Povezani su autobusom 606 samo sa susednim Dobanovcima, pa time sa opštinom Surčin, a do Zemuna predstoji još dug put linijom 611.

Ovo mesto, zapravo, katastarski pripada Ugrinovcima, baš kao i Busije koje su nastale na sličan način.

Ipak, dok su Busije zaživele i važe za svojevrsnu "Krajinu u malom", Grmovac su naseljavale izbeglice posle Oluje, ali i mnogi stanovnici sa juga zemlje. Danas je njihov dom sremska ravnica, uz samo granicu sa selima Šimanovci i Deč.

Video: Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije održao je molitvu za sve stradale tokom akcije Oluja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    7. avgust 2022 | 22:34

    Ne razumem poentu članka ?

  • Minja

    7. avgust 2022 | 21:57

    To su naselje podigli raseljeni iz bivših republika. Pre toga su bile njive, ništa čudno.

  • Sremac

    7. avgust 2022 | 22:14

    Novinari mislim da bi zanimljivije možda bilo da vidite stambenu zgradu u SM ozidanu tik uz psihijatrijsko odeljenje opšte bolnice. Sa terase imaju direktan pogled na fiksirane pacijente u pelenama. Da stvar bude još zanimljivija, predsednik skupštine stanara je tužio bolnicu jer se pacijenti jako deru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA