Lični pratioci deo su porodice: Za ovaj poziv potreban je niz obuka, u Beogradu su podrška za više od 600 dece

Usluga ličnog pratioca sprovodi se u 156 škola i predškolskih ustanova na teritoriji Beograda

  • 1
pratilac, dete

Foto: Printskrin/RTS

Zagrljaj, šetnja sa rukom u ruci, sedenje na klupi u parku i samo njima znane priče. Ali nije Bojana Damjanu samo osoba koja će ići sa njim svaki dan u školu, usmeravati mu pažnju na nastavu, pomagati u osamostaljivanju i socijalizaciji, što je osnovni zadatak ličnih pratilaca.

- Bojana ima toliku količinu empatije i ljubavi koja znači Damjanu. On je to prepoznao. Na pomen njenog imena, oblači se i ide sa Bojanom da se igra. Kroz igru i uči - kaže Damjanov otac Aleksandar Rodić za RTS.

Bojana je defektolog. Prošla je obaveznu obuku za lične pratioce i u "Dečjem srcu" radi četiri godine. Uz Damjana je godinu dana.

Bojana Maksimović, lični pratilac, kaže da postoji ogroman napredak kod deteta, te da je istrajnije i fokusiranije na rad, a komunikacija im je sve bolja.

- Provodimo vreme zajedno: igramo se, idemo na razne rekreativne i sportske aktivnosti. To je osam sati dnevno jako lepog rada. Kada vidim da je moje dete srećno, tačnije dete sa kojim radim, srećna sam i ja. Vidim da napredujemo i to je naš ogroman uspeh - navodi Maksimović.

Da bi neko mogao da postane lični pratilac mora da prođe niz provera i obuka pre nego što dobije dozvolu da radi sa decom. U početku i uz obavezno prisustvo mentora.

Goran Rojević, direktor Humanitarne organizacije "Dečje srce" kaže da centar za socijalni rad procenjuje koliko porodica može da izađe na kraj sa potrebama deteta, odnosno člana koji ima smetnje u razvoju.

- Procenjuje da im treba usluga ličnog pratioca i šalju dete u 'Dečje srce'. Kao humanitarna organizacija koja je dobila na tenderu grada da sprovodi tu uslugu, ona procenjuje potrebe deteta. Dodeljuje mu adekvatnog ličnog pratioca koji bi mogao da zadovolji potrebe na terenu - navodi Rojević.

Uslugu ličnog pratioca koristi 630 dece sa smetnjama u razvoju, zbog velikog interesovanja do kraja godine trebalo bi da ih bude 700.

Ta usluga sprovodi se u 156 škola i predškolskih ustanova na teritoriji Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    11. avgust 2022 | 15:36

    A ne pisete koliko dece ima bez pratioca zbog losih uslova rada male dnevnice i gomilom problema koje pratioci imajuNemaju pravo na gsp prevoz ,ne daj boze da se razbole,nema bolovanja ,za raspust nema penzionog i zdravstvenog osiguranja,na kraju je plata oko 30000 vise manje.Zato deca nemaju pratioce ili ih cesto menjaju,tezak,obezvredjen posao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA