Žene se masovno "naoružavaju" biber sprejom posle vesti da je silovatelj na slobodi: "Vežbala sam i brzinu"

Muškarci su, takođe, zabrinuti

  • 7

Igor M. (44), serijski silovatelj koji je tek pušten na slobodu koristi vreme da se šeta gradom, a za nekoliko dana fotografisan je na više lokacija, pročulo se da je čak, navodno, i zasposlen kao taksista, što se ispostavilo kao neistinito.

Iako je on slobodan, ne postoji nikakvo ograničenje njegovog kretanja, u javnosti vlada opravdani strah da bi on teško krivično delo mogao da ponovi. Zabrinute žene, očevi, muževi i braća, strepe od novog napada.

Jer... Petnaest godina robije teško da je moglo da promeni čoveka koji je nakon prethodno odležane kazne 2007. godine, posle samo 20 dana na slobodi nastavio sa jezivim silovanjima žena u Beogradu. Nakon akcije hapšenja 2007. svi su odahnuli, a sada je ponovo zavladao strah.

- Kupila sam dva biber spreja. Jedan držim u jakni, drugi u džepu od pantalona. Nije zabranjeno nositi ga, a ja ne znam kako bih se kao žena drugačije odbranila silovatelja! Bez toga više ne izlazim iz kuće. To nije paranoja, to je realan strah - ispričala nam je jedna Beograđanka.

Šetnja samo u društvu, izbegavanje mračnih ulica, pažljivo osmatranje likova i izbegavanje boravka nasamo s nepoznatim srednjovečnim muškarcem strategija je koju žene koriste.

Biber sprej Foto: Telegraf.rs

- Radim u jednoj maloj prodavnici. Imam biber sprej pri ruci. Znam da je žrtve tražio u buticima, da je veoma opasan i naoružan. Bukvalno sam vežbala kako što brže da reagujem - ispričala nam je jedna od sagovornica.

Muškarci su, takođe, zabrinuti.

- Znate, ja sam i otac i muž. Žena radi popodne, ćerka ide u školu isto popodne. Strepim, šta da radim, radim privatno kod kuće, neizvodljivo mi je da idem, da ih čekam i sa njima se vozim do kuće. A kako mi je? Užasno! Naučio sam ih neke trikove kako mogu da se brane. Ali ne znam, kad ti vidiš to oružje, taj pogled, blokiraš se, i ja bih se blokirao, a ne bespomoćne žene... - priča nam jedan čovek sa Mirijeva.

Jedna od naših sagovornica kaže da je neminovno da se silovatelj nađe među ljudima i da žene moraju da budu spremne na odbranu.

- Ne samo da niko ne može da mu zabrani, već on sada, kao, mora da se uklopi u društvo. Gde će on da se uklopi? Svi ga se plaše, ko može da mu veruje. Njegov život obeležili su samo zločini. Strepim, niko sem nas samih ne može da nas zaštiti. Spremna sam da se fizički suprotstavim ako mi se, ne daj bože, tako nešto ikada dogodi. O tome sam razmišljala i pre ovoga. Biber sprej je dobra ideja, iako ga još nisam nabavila. Postoje i elektrošokeri, ali o njima treba dobro razmisliti, jer napadač može da ih upotrebi i protiv žrtve - ispričala nam je sagovornica sa Novog Beograda.

Video: Ovako je pre 15 godina uhapšen serijski silovatelj Igor M.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realnost

    25. septembar 2022 | 11:38

    Treba da policija zna da je nosenje biber spreja dozvoljenoo to treba neko da ih edukuje iz mup a

  • Sandra

    25. septembar 2022 | 11:36

    Aj ti objasni interventnoj jedinici zasto nosim suzavac.

  • DobarLos

    25. septembar 2022 | 12:15

    Pa kako da objasnis policajcu, kad je on upravo zbog toga napustio skolu i prijavio se da postane policajac :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA