Zakazana Parada ponosa, poznat je novi datum, zahtevi su isti

Beograd Prajd izražava veliku zahvalnost građankama i građanima, kao i međunarodnim gostima i gošćama, koji su istrajali u borbi za ravnopravnije i "bolje društvo i šetali za istoriju"

  • 14
Belgrade Europride, Parada ponosa, Gej parada

Foto: Nikola Tomić

Beogradski Prajd 2023. godine biće održan 9. septembra, saopštili su organizatori.

Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend septembra sledeće godine, a organizatori poručuju da i ove godine Prajd prijavljuju skoro godinu dana unapred kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme. Zahtevi Beograd Prajda ostaju isti i nisu se menjali od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu od strane vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, usvajanje akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i i besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP).

Takođe, Beograd Prajd zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sva lica koja su bila nasilna prema učesnicima ovogodišnjeg EuroPride-a i time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima.

Beograd Prajd izražava veliku zahvalnost građankama i građanima, kao i međunarodnim gostima i gošćama, koji su istrajali u borbi za ravnopravnije i bolje društvo i šetali za istoriju. Beograd Prajd se još jednom zahvaljuje i svim volonterkama i volonterima koji su dali svoj doprinos u organizaciji EuroPride-a, kao i drugim organizacijama koje su pomogle da u okviru Nedelje ponosa bude organizovano više od 130 događaja, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbgg

    25. septembar 2022 | 13:39

    Dosta bre vise

  • Само ја

    25. septembar 2022 | 14:15

    Права, права, и само права..... А обавезе, као на пример, пристојно понашање, а не сликање голе задњице испред цркве, узвикивањем парола о самосталном Косову, надирање и ударање на децу у школама и вртићима и многе, многе друге скарадности! И што је најгоре, то није све, има и даље и горе, и увек само још и још и нема краја док нас не затру. Ако им дозволимо.

  • Crni

    25. septembar 2022 | 13:46

    Postoje samo dva pola pozitivni i negativni u prirodi odnosno dva suprotna pola izmedju kojih deluje privlacna sila ili odbojna ako su istog pola sto je naucna cinjenica. U Srpskom jeziku takodje kao cinjenica je da postoji rod i rodom se smatraju bliske osobe koje su u nekom krvnom srosdstvu. Gore navedeno su nepobitne cinjenice sve ostalo pocev od seksualne orijentacije, osecaja itd nisu predmet rasprave a ni pravnih normi niti mogu biti da su bili u bar osnovnoj skoli ne bi im bili prirodni zakoni i osnove Srpskog ili Srpskohrvarskog kako se nekada zvao predmet, bili poznati i do ovih gluposti nikada nebi ni doslo. Izgleda da su vecinom izrazito losi ucenici ili su dobijali prelazne ocene na lepe oci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA