"Mnogi od nas nikada nisu bili na Avali" Jedinstvena prilika slepim i slabovidim osobama da upoznaju Beograd

Turistički obilazak za slepe i slabovide osobe teče polako i malo duže traje, a znamenitosti traže detaljniji opis i naravno dodir

  • 0
Slepi i slabovidi Printskrin: RTS

Dodir Beograda, projekat koji je počeo prošle godine, slepim i slabovidim osobama omogućava da na njima prilagođen način obilaze prestonicu. Na Kalemegdanu su se družili uz pesmu i poeziju, a potom i prošetali u pratnji vodiča.

Svaki put počinje prvim korakom, pa tako još nisu dostupne sve gradske atrakcije slepim i slabovidim osobama, ali one koje jesu rado obilaze.

- Prošle godine smo ih obišli osam, a ove ćemo ih obići pet. Neke ćemo ponoviti, kao što su Kalemegdan i Botanička bašta. Otići ćemo i na Avalu. Svi znamo gde je, nadomak Beograda, a mnogi od nas nikada nisu bili. Ove godine ćemo je posetiti prvi put - kaže predsednik Udruženja slepih i slabovidih osoba Boban Veličković.

Prvi je na binu izašao operski pevač Nemanja. Vatreni je navijač Crvene zvezde. Pre dve godine, kaže, imao je čast da peva na stadionu "Rajko Mitić"

- Završio sam srednju školu za solo pevanje. Trudim se da uveseljavam publiku jer cilj svakog umetnika, pa i operskog pevača je da publiku uveseli i da ona uživa - navodi Nemanja Crnatović.

Ana, apsolventkinja književnosti govorila je svoje stihove o svim izazovima na koje nailazi mlada osoba kada dođe u veliki grad na studije, posebno ako ima i neke teškoće.

- Odazivam se relativno često na ovakve manifestacije kako bih kroz svoj angažman, ali i kroz umetnost pokazala da i mi osobe sa invaliditetom, prevashodno slepe osobe, možemo ravnopravno da učestvujemo i da pokažemo da imamo iste, a ne specijalne potrebe - navodi Ana Jovčić.

Turistički obilazak za slepe i slabovide osobe teče polako i malo duže traje, a znamenitosti traže detaljniji opis i naravno dodir.

- Trudim se da uvek imam i neke zanimljive priče koje će im ostati u sećanju. Tu su i istorijske činjenice. Ako postoji mogućnost da dodirnu objekat o kome pričam, onda im to u velikoj meri približava ono o čemu govorim - kaže turistički vodič Zorana Trifković Hinić.

Dokle god bude lepog vremena, a oko Miholjdana ga obično ima, članovi Udruženja slepih i slabovidih osoba će moći da obilaze grad i uživaju u druženju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA