≫ 

Sramota: Oskrnavljen spomenik pilotima braniocima Beograda 1941, neko ga je ofarbao zlatnom i crnom bojom

Nije prvi put da se ovaj spomenik skrnavi

  • 10

Poletanje je za njih značilo smrt, ali smrt je bila dužnost. Herojski podvig 11 pilota koji su branili Beograd i Kraljevinu 1941. godine ostao je u senci potonjih istorijskih dešavanja i ideologije, a tek devedesetih godina oni dobijaju zaslužen spomenik na Keju oslobođenja u Zemunu, kod Hotela Jugoslavija. Nažalost, natpis na spomeniku oskrnavljen je drugi put za tri godine!

Neko je zlatnom farbom ofrlje prefarbao šest slova na natpisu: "Pilotima braniocima Beograda, aprila 1941." Ostala slova prefarbana su nekom vrstom crne boje.

Kakva je bila namera osobe koja je ovo učinila, nije najjasnije, ali izgled spomenika pred kojim možemo samo da se poklonimo, a ne da ga ružimo i dodirujemo, grebemo i farbamo, sada je narušen, oskrnavljen, razmazan nečim što liči na lak za nokte.

I to nije prvi put da se ovaj spomenik skrnavi. Marta 2019. godine neko je pokidao deo istih ovih slova koja su sada oskrnavljena farbom.

Tada je opština Zemun finansirala izlivanje novih.

Autor ovog spomenika je arhitekta Miodrag Živković, čovek koji je projektovao i čuveni spomenik poginulim partizanima u bici na Sutjesci.

Beogradsko nebo su aprila 1941. godine od nadmoćnog neprijatelja branili najhrabriji naši piloti, a njih 11 otišlo je u smrt. To su Miloš Žunić, Živica Mitrović, Miho Klavora, Jovan Kapešić, Dušan Borčić, Dobrica Novaković, Branislav Todorović, Milutin Petrov, Karlo Štrebenek, Vladimir Gorup i Milivoje Bošković.

Oni su se našli u nebu crnom od nemačkih bombardera, koji su besomučno sejali smrt. Naši su piloti herojskim otporom pokazali da su nacisti napali narod koji se neće lako predati, ma koliko nadmoćniji od njega bili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    29. septembar 2022 | 23:08

    Civilizovano je ostaviti svaki spomenik na miru, toje istorija proslosti.

  • Boža zemunac

    29. septembar 2022 | 22:49

    UHVATITI POČINIOCE I KAZNITI KAZNOM ZATVORA NA DUŽI VREMENSKI PERIOD.

  • Mladen

    29. septembar 2022 | 23:37

    Komunjare KO bi drugi , to su oni sto Im deda ostavio Lenjinove znackice u kolekciji u fiokama i deca bivsih propalih oficira JNA .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA