Vesić: Velike sile koje podržavaju Otvoreni Balkan žele dobro regionu

Vesić je naveo da nije tajna da postoje pritisci na Srbiju da se priključi spoljnoj politici EU, kako bi uvela sankcije Ruskoj Federaciji

  • 1
Goran Vesić studio intervju Foto: Nikola Anđić

Član predseništva SNS i narodni poslanik Goran Vesić izjavio je danas da ne postoji iskrena politika jednog dela EU prema našem regionu kada je u pitanju inicijativa Otvoreni Balkan.

"Nije mi jasno zašto je to tako, jer je Otvoren Balkan zasnovan na principama Evropske unije kao što su tržište robe, kapitala i ljudi. Otvoreni Balkan znači bolju budućnost za sve narode u našem regionu i okvir u kome ćemo sami da rešavamo svoje probleme. One velike sile koje ovaj proces podržavaju žele dobro balkanskim narodima", izjavio je Vesić za Tanjug.

Vesić je naveo da nije tajna da postoje pritisci na Srbiju da se priključi spoljnoj politici EU, kako bi uvela sankcije Ruskoj Federaciji.

“Međutim istovremeno u procesu pregovaranja, nama EU nikada nije otvorila ''poglavlje 31'' koje se odnosi na spoljnu, odbrambenu i bezbednosnu politiku. Da su otvorili ''poglavlje 31'' Srbija bi činom otvaranja poglavlja imala obavezu da prilagođava svoju politiku, spoljnoj politici EU. Znači od nas traže da uradimo nešto, a istovremeno ne žele da nam otvore poglavlje pregovora koje bi nas obavezalo da to uradimo", kazao je Vesić.

On smatra da obaveze Srbije prema EU nastaju onog časa kada se otvori određeno poglavlje, jer tada počinju da se otvaraju mehanizmi u "kojima mi moramo da prilagođavamo naše zakonodavstvo i naše političko delovanje".

"Ne kažem da mi ne treba da sinhronizujemo svoje poteze sa EU ali to je proces u kome mi prevashodno vodimo računa o našem interesu. Ali treba biti fer prema Srbiji i otvoriti ''poglavlje 31'', jer na taj način dobijate mehanizme i pravo da tražite od Srbije da prilagodi svoju politiku. To je taj licemerni odnos u kome se od nas nešto traži da uradimo ali ne žele da urade bilo koji korak koji bi nas približio članstvo u EU”, kazao je Vesić.

Vesić je naglasio da su netačne priče da EU traži da se prizna samoproglašena nesavisnost KiM pre ulaska u EU i da zbog toga treba da odustanemo od puta u EU.

“U Ugovoru o stabilizaciji i pridruživanju stoji je formulacija ''normalizacija odnosa'', a ne priznanje te samoproglašene nezavisnosti. To je zvanični stav EU. To što lideri pojedinih članica EU traže da priznamo nezavisnost KiM njihov je lični stav, a ne zvanična politika EU.

Sasvim sigurno nećemo prihvatiti da budemo članica EU ako je cena toga da izgubimo KiM, ali ne treba odustati od procesa priključenja.

Za Srbiju je dobro da završimo pregovore sa EU, da usvojimo standarde u društvu, u kulturi, u upravi, u zdravstvu kao i u drugim društvenim oblastima. To je dobro za naše društvo. Da li ćemo na kraju tog procesa mi dobiti neki uslov koji ne možemo da prihvatimo ili nećemo, to je stvar političke odluke,” ističe Vesić.

On je konstatovao da na Balkanu postoji rivalitet između nekih članica Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država oko budućnosti našeg regiona.

U ovom trenutku, prema njegovim rečima, SAD vode najkonstruktivnu politiku prema Balkanu za razliku od nekih zemalja Evropske unije koja ne podržavaju “Otvoren Balkan”.

Govoreći o predstojećem obraćanju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o spoljnopolitičkoj poziciji Srbije i formiranju vlade, Vesić je naglasio da će se to dogoditi posle važnih sastanaka koji se očekuju u narednim danima.

"Juče je predsednik boravio u Bugarskoj zajedno sa predsednicima više država i vlada, gde se između ostalog govorilo o izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske, koji će nama omogućiti različitost izvora energetskog snabdevanja. Predsednik odlazi u Prag, gde će biti lideri svih zemalja EU kao i lideri mnogih drugih evropskih zemalja na stvaranju Evropske političke zajednice. To pokazuje da je Srbija deo Evrope kao zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Nakon svih ovih sastanaka, predsednik će saopštiti naciji kako će na dalje izgledati naša spoljno- politička pozicija u atmosferi pritisaka pod kojima se Srbija nalazi", rekao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    2. oktobar 2022 | 14:25

    Smeta najviše Nemačkoj čije su službe umešane u dešavanju na Balkanu i pomaganju Albanaca za odvajanje od Srbije oružanom pobunom...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA