Sramota u Beogradu: Oskrnavljen spomenik pilotima koji su dali živote za odbranu od Hitlerovih bombardera

Neko je zlatnim sprejem prefarbao slova

  • 2
Spomenik pilotima, oskrnavljen Foto: Bane Gajić

Spomenik pilotima koji su dali živote za odbranu od Hitlerovih bombardera, oskrnavljen je. "Besmisleno i banalno oskrvnuće spomenika u slavu pilota kraljevskog jugoslovenskog vazduhoplovstva na obali Dunava koji su 6. aprila 1941. uzleteli da brane Beograd.", napisao je istraživač istorije Bane Gajić.

- Bilo ih je 35 ukupno, a prema njima je letelo više od 400 nacističkih bombardera praćenih sa blizu 200 lovačkih aviona čija je jedina namena bila da ih unište pre nego priđu bombarderima sa smrtonosnim tovarom. Dakle, ogromna nesrazmera od koje trnu ruke i noge. Pa, ipak, uspeli su da u beogradsku i sremsku zemlju zariju oko 40 letelica sa krstovima na trupovima i krilima. Previše je jednostavno takav čin nazvati herojstvom samo. Ne bih preoštro "sudio" onom ko se iz neke banalnosti odvažio da ovako da svoj "potpis" remek delu memorijalizacije, čiji je autor bio veliki Miodrag Živković, poznat i po spomeniku na Tjentištu - napisao je on na svom Fejsbuk profilu.

Kako je na kraju poručio - "umesto svega, bilo bi dobro da maestro sa dva spreja, zlatnim i crnim, odsluša priču o tih 35 koju je negde propustio prethodno".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1

    7. oktobar 2022 | 15:19

    Nista cudno za beograd, ovde zivi vise srbomrzaca nego u zagrebu i sarajevu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA