≫ 

Rat sprejevima na Kalemegdanu: Oskrnavljene izložbe o sukobu u Ukrajini i lepotama Rusije

Izložbe se nalaze jedna pokraj druge

  • 22
Izložbe Kalemegdan izložba oskrnavljena izložba Foto: Mateja Beljan

Dve izložbe na velikim panoima na Kalemegdanu oskrnavljene su. Jedna je poljsko-ukrajinska postavka posvećena ratu u Ukrajini, a druga ruska, posvećena prirodi i ljudima Rusije.

Prva se zove "Mama, ne želim rat", a druga "Rusija, najlepša zemlja".

I jedna i druga išarane su sprejevima. Mesto koje treba da bude posvećeno miru i razmišljanju, postalo je poprište rata parolama i sprejevima.

"Želim mir! Želim da se moji zemljaci smeju kao pre. Sanjam sigurno nebo i jarko toplo sunce iznad glave! Želim da idem u školu! Želim da pružim drugima radost i sreću svojim sviranjem na violini! Ilaria, 7 godina, Zaporožje".

Ova antiratna poruka jednog deteta grebana je i oskrnavljena flomasterom, a jarkim crvenim sprejom preko celog panoa ispisano je "Slava Rusiji".

S druge strane, na drugoj izložbi, braon sprejom išaran je natpis "Rusija, najlepša zemlja". Ali, ovo nije nikakva politička poruka, već naziv foto-konkursa Ruskog geografskog društva.

Opis izložbe je prekrižen, kao i ruska zastava.

S treće strane prekrižen je citat Svetog vladike Nikolaja ohridskog i žičkog: "Veliki je dug naš pred Rusijom". Prekrižena je i ikona i nacrtan "tužan smajli". Kao odgovor na to, neko je dopisao i crvenim flomastrom "Z".

Same fotografije, srećom, nisu prešarane.

S druge strane, preko mnogih dečjih crteža na antiratnoj izložbi prekrižen je slovom Z i raznim natpisima.

"NATO bombardovanje SRJ 1999. Pokazuju crteže srpske dece koja su umrla ot NATO bombi" ispisano je na jednom antirantom plakatu.

Video: Izložba Pozdrav iz Ukrajine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    16. novembar 2022 | 20:32

    То су братски народи које треба мирити. Не треба их још више завађати. И ми смо понијели терет тог крста а Руси ће то много лакше урадити јер су признаћете од нас тада данас они стоструко јачи... ТАЧКА!!!

  • Super Brundo

    16. novembar 2022 | 21:29

    NATO propaganda ovde nije dobrodosla jer smo i sami iskusili nju.NATO je nas neprijatelj i tako ce da ostane dok ne budemo kvit.

  • David

    16. novembar 2022 | 22:48

    Z-agresivcima ne odgovara istana o stradanhima u ratu u Ukrajini.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA