NURDOR obeležava Svetski dan dece obolele od raka

Centralni događaj udruženje organizuje u sredu, 15. februara, sa početkom u 13.00 časova u Delta sitiju

  • 0

Već devetu godinu za redom, Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka obeležava Svetski dan dece obolele od raka, 15. februara.

Moto ovogodišnje akcije, kojom će NURDOR obeležiti Svetski dan dece obolele od raka u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, sva tri grada u Srbiji gde se leče deca od raka, je "Vaša ljubav nam znači jer zajedno smo jači!".

Svrha obeležavanja je da se podstakne podizanje društvene svesti o problematici raka kod dece, utiče na unapređenje kvaliteta lečenja i oporavka, i rešavanje sistemskih pitanja.

Centralni događaj, kojim će svečano biti obeležen ovaj dan, udruženje organizuje u sredu, 15. februara, sa početkom u 13.00 časova u Beogradu, u Delta siti šoping centru. U okviru zabavnog dela programa učestvuju finalisti muzičkog takmičenja Prvi glas Srbije – Davor Jovanović, Igor Terzija, Nevena Đorđević, Dušan Kurtić, Filip Mitrović, Aleksandra Dabić i ostali.

Tokom događaja, posetioci će imati priliku da kupovinom promotivnih artikala (liciderskih srca, majica, kapa, platnenih torbi, privezaka, itd.) daju svoj doprinos borbi protiv raka kod dece.

Važno je napomenuti da gotovo svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji. Na sreću, procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i njih 60% ima sreće da se izleči. U Srbiji od raka godišnje se leči oko 500 dece u pet bolničkih ustanova. U Beogradu deca se leče u tri zdravstvene ustanove, Inistitutu za majku i dete, Univerzitetskoj dečjoj klinici i Inistitutu za onkologiju. Deca bolesna od raka leče se i okviru kliničkih centara u Nišu i Novom Sadu. Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70%, a terapija traje 105 nedelja.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA