Gojine grafike u "Servantesu"

Publika će do 31. marta moći da pogleda 82 grafike

  • 0

U Institutu "Servantes", u saradnji sa Akademijom lepih umetnosti San Fernando iz Madrida, u petak, 24. februara, u 19 časova biće otvorena izložba grafika Fransiska de Goje, jednog od najznačajnijih španskih slikara. Izložba će biti otvorena da do 31. marta.

Izložba "Užasi rata i ratna fotografija" predstaviće ovog umetnika kao preteču fotoreportera, koji je svojim grafikama nepristrasno beležio užase rata.

Izložba "Užasi rata i ratna fotografija" obuhvata 82 grafike rađene u bakrorezu, koje pokazuju sav besmisao i užase rata, u ovom slučaju španskog rata protiv Napoleonovih trupa (1808–1814).

Fransisko de Goja bio je jedan od prvih umetnika koji je nepristrasno, poput fotoreportera koji će se pojaviti nakon njegove smrti, prikazivao bol, tugu i besmisao rata. Imao je tu sposobnost da objektivno osudi surovost obe strane i da kritikuje vladajuću klasu koja se ne ustručava da prolije tuđu krv.

Grafike su grupisane u sedam celina sa ciljem da se pregledno prikažu osnovne teme i ideje koje je Goja razvijao kroz čitavu seriju: Front, Žrtve, Pogubljenja, Progonstva i pljačkanja, Glad, Žena i Posleratni period.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA