NIKAKO DA DOBIJETE UNAPREĐENJE NA POSLU? Ovo su glavni razlozi za to

Radite na sebi, osetite gde ste najslabiji i poradite na kritičnim veštinama, pa hrabro i spremno pređite na višu poziciju

  • 0

Prvog dana na novom radnom mestu, već ste makar jednom razmišljali koliko će vam vremena biti potrebno do prvog velikog unapređenja.

Činjenica da odmah razmišljate o unapređenju govori da ste sigurni u sebe, svesni svojih znanja i kvaliteta i spremni da vredno radite da to i ostvarite. Ipak, morate i da prestanete da radite neke druge stvari. Koje loše osobine će vas sigurno sprečiti da napredujete?

Kasnite

Sinoć ste odlučili da ipak pogledate film do kraja i zato jutros niste čuli budilnik. Budite svesni da za kašnjenje nema dobrih izgovora. Naravno da nevreme ili gužva u saobraćaju nisu nešto na šta možete da utičete, ali ako kasnite više od jednom mesečno previše kasnite. A nadređeni će to primetiti.

Radite samo ono za šta ste plaćeni

Sve obaveze koje su u opisu vašeg radnog mesta uvek su prioritet, ali sigurno će vam se dogoditi i da vas kolege zamole za uslugu koja se tu nikako ne uklapa. Ako odbijete, finansijskih posledica nema, ali time pokazujete da niste spremni za napredovanje. Šefovima to izgleda kao da ste sasvim zadovoljni trenutnom pozicijom, pa zašto bi vas uopšte uzimali u obzir za unapređenje?!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

„Umrežavate” se samo u okviru svoje kompanije

Vaša kompanija je odlična, ali takve su i (mnoge) druge. A možda vas upravo tamo čeka zaposlenje o kom sanjate. To nećete saznati ako se uvek krećete u krugu poznatih ljudi. Uvek sve opcije ostavljajte otvorenim.

Ne praktikujete „vannastavne” aktivnosti

Nikome nije uvek do kolegijalnih druženja, izlazaka i proslava. Iako je neplaćeno i radije biste bili kod kuće, povremeno morate da prisustvujete ovakvim događajima. Time pokazujete i zadovoljstvo kompanijom za koju radite i spremnost da budete deo tima.

Prestali ste da učite

Formalno obrazovanje je završeno, ali današnje poslovanje zahteva da konstantno radite na sebi. Na unapređenje mnogo utiče to da li pratite inovacije i trendove, posebno ako umete i da ih upotrebite (pre konkurencije). Uz to, radionice, treninzi, seminari, kursevi… mnogo je načina da pokažete da želite da budete najbolji mogući u svom poslu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Čekate da se nešto desi

Unapređenje neće doći do vas, morate da pokažete inicijativu i otvorenu želju za sledećim korakom. Neka se čuje za vas. Potrudite se da nadređeni znaju koliko se zalažete i šta ste postigli. To ne znači da treba da „gazite” preko kolega, ali nema razloga da drugi preuzimaju vaše zasluge.

Možete sve sami

Možda i jeste tako, ali zašto biste odbijali pomoć? Drugačija perspektiva ili sagledavanje šireg plana mogu samo da budu od koristi. Da ne pominjemo da se timski rad i spremnost da saslušate i tuđe mišljenje vrlo visoko cene.

Ne poštujete rokove

Koliko god neki zadatak bio težak, najgore što možete da uradite jeste da u poslednjem trenutku priznate da niste umeli ili mogli da se sa njim izborite. Napravite čvrst raspored i držite ga se, a pomoć zatražite čim shvatite da možda nećete uspeti. Svest o sopstvenim sposobnostima jeste vrlo važna kada se odlučuje o unapređenjima.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Samo ste „jedan od…”

Ako se ni po čemu ne ističete, zašto biste bili unapređeni? Prosečan radnik mora još mnogo da napreduje. Zato se nametnite, budite onaj kom se obraćaju za savet, onaj koji ima rešenje. Isplatiće vam se.

Čitate i nadate se

...a ne radite ništa. Tekstovi poput ovog pojavljuju se svakog dana i – iako ih treba pročitati – oni ništa neće promeniti. Vaše unapređenje najpre zavisi od vas. Morate da napravite prvi korak i razgovarate s nadređenima. Po mogućstvu odmah.

Svima su potrebni veliki snovi oni vas pokreću i sprečavaju da upadnete u kolotečinu i „pomirite se sa sudbinom”. Ne zaboravite da ste svojoj kompaniji vredni i važni: kao ekspert za oglašavanje, vi stvarate i imidž i profit. Zato poštujte ono što jeste i ponašajte se u skladu s tim. Radite na sebi, osetite gde ste najslabiji i poradite na kritičnim veštinama, pa hrabro i spremno pređite na višu poziciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA