Kim Džong Un dolazi kod Vladimira Putina u Moskvu!

Zbog obostrane koristi, predsednik Rusije i lider Severne Koreje će se najverovatnije videti sledeće godine u Moskvi na dan obeležavanja pobede nad nacističkom Nemačkom

  • 24

Vladimir Putin pozvao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una da prisustvuje obeležavanju 70. godina od pobede Rusije nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, 9. maja sledeće godine.

Inače, to bi bila prvi izlazak iz zemlje Kim Džong Una od kada je postao lider Severne Koreje. Njegov lični izaslanik je prošlog meseca posetio Moskvu, kao deo napora da se poboljšaju odnosi između ove dve države.

- Da, takav poziv je upućen - rekao je portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

Rusija obeležava dan pobede tadašnjeg Sovjetskog Saveza nad Hitlerovom Nemačkom, koja se dogodio 9. maja 1945. godine.

Moskvi treba Severna Koreja da bi mogla da poveća izvoz prirodnog gasa u Južnu Koreju, to jest da Gasprom izgradi gasovod preko Severne Koreje. S druge strane, Pjongjang treba podršku Rusije, stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, zbog međunarodne kritike u vezi sa optužbama kršenja ljudskih prava i svog nuklearnog programa.

(Telegraf.rs / Izvor:theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA