GODINA JOŠ VEĆIH IZAZOVA: Srećna nova, skuplja 2015. godina

- Imaćemo rast cena, jer ćemo imati povećanje struje, deprecijacija (pad) kursa poguraće cene naviše i imamo nisku bazu na voću i povrću. Vrlo je moguće da inflacija bude na ciljanom nivou oko 4,5 posto - kaže ekonomista Goran Nikolić

  • 5

Iako je ministar trgovine Rasim Ljajić rekao da ne postoji ekonomska logika za poskupljenje životnih namirnica u 2015. godini očekuju nas i poskupljenja pre svega upravo osnovnih životnih namirnica i struje.

Srpski kupac, već osiromašen smanjenjem plata i penzija, moraće dodatno da prilagodi potrošačku korpu sa stanjem u novčaniku. Ipak, trgovci su svesni krize u kojoj se kupci nalaze.

Sredinom 2015. mogla bi da poskupi i struja. U 2015. ekonomisti očekuju višu inflacija nego u godini za nama, prenosi "B92".

- Imaćemo rast cena, jer ćemo imati povećanje struje, deprecijacija kursa poguraće cene naviše i imamo nisku bazu na voću i povrću. Vrlo je moguće da inflacija bude na ciljanom nivou oko 4,5 posto - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Ako je za utehu, dobavljači su svesni male tražnje na tržištu, pa se ne očekuje veći rast cena. Cene siirovina koje se koriste u prehrambenoj industriji su pale pa se ne očekuje poskupljenje hleba i peciva.

U 2015. poskupeće:

Mleko, sir i namazi 2,5%

Alkoholna pića 10%

Espreso kafa 20%

Mesne i riblje konzerve 4-8%

Lična higijena 2,5 – 11%

Kućna hemija 1,8 – 6 %

Bebi oprema 2, 5 – 15 %

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    31. decembar 2014 | 22:58

    Kad pada nafta za 50% nikome ne pada na pamet da spusti cene, a kad malo poskupi struja dižu cene u nebo. Devalvacija kursa nije izgovor na koji će bilo ko nasesti, jer se većina robe u maloprodaji proizvodi u Srbiji, osim ako Rasim hoće da me demantuje. Želim svima srećnu Novu 2015-u, uz želju da vam ostane malo živaca i za 2016-u, kada će nam navodno biti bolje.

  • Miki

    1. januar 2015 | 09:51

    Drzava hoce da zaustavi "belu smrt" u Srbiji a na bebi proizvodima najvece poskupljenje. Sa takvom politikom polako ce Srbija biti staracka pa dokle traje. Do ulaska u EU vise i nece biti je

  • Senka

    31. decembar 2014 | 21:37

    Srecna vam ova godina nova!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA