VAŽNO: Da li vakcina koju primimo kao deca važi za ceo život? Evo odgovora!

Vakcine se dele na žive, atenuisane vakcine i mrtve, inaktivisane vakcine. Žive, atenuisane vakcine se primenjuju protiv dečje paralize, malih boginja, zaušaka, tuberkuloze, dok se mrtve, inaktivisane koriste za protiv besnila, velikog kašlja, trbušnog i pegavog tifusa i kolere

  • 17

Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest, a vakcine se smatraju najefikasnijom metodom za sprečavanje pojave i širenje infektivnih bolesti. Imunizacija u Srbiji je regulisana Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti iz 2004. godine, kao i Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima iz 2006. godine.

Imunizacija se sprovodi protiv gripa, difterije, tetanusa, dečje paralize, morbila, rubeole, zaušaka i ostalih bolesti.

Vakcine se dele na žive, atenuisane vakcine i mrtve, inaktivisane vakcine. Žive, atenuisane vakcine se primenjuju protiv dečje paralize, malih boginja, zaušaka, tuberkuloze, dok se mrtve, inaktivisane koriste za protiv besnila, velikog kašlja, trbušnog i pegavog tifusa i kolere.

Vakcinacija, kao i potrebne revakcinacije, stvaraju dugotrajan imunitet protiv brojnih infektivnih bolesti. Period za neophodnu revakcinaciju varira, ali se uglavnom završava u školskom uzrastu, a ponekad i do punoletstva.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima iz 2006. godine, vakcinacija protiv oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa "B" sprovodi se Hib vakcinom kod dece uzrasta od navršenih dva meseca života do navršenih pet godina života. Revakcinacija se ne sprovodi ukoliko je vakcinacija izvršena sa tri doze pojedinačne vakcine u predviđenom roku.

Vakcinacija MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i crvenke (rubeole) sprovodi se kod dece od navršenih godinu dana do navršenih 14 godina života jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv ovih bolesti. Ova vakcinacija sprovodi se kad dete napuni godinu dana, a mora se sprovesti najkasnije do navršenih 15 meseci života. Revakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubeole sprovodi se redovno do navršenih sedam godina života, odnosno pre nego što dete krene u prvi razred osnovne škole, jednom dozom MMR vakcine. Ako se iz bilo kojih razloga, revakcinacija ne sprovede u predviđenom roku dete treba revakcinisati do navršenih 14 godina života.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vakcinacija kombinovanom vakcinom DTaP protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja započinje se kada dete navrši dva meseca života, a mora se završiti najkasnije do navršenih godinu dana života. Potpuna vakcinacija protiv ovih bolesti se sprovodi sa tri doze, a revakcinacija se sprovodi godinu dana nakon potpune vakcinacije.

Vakcinacija protiv dečje paralize sprovodi se mrtvom, inaktivisanom polio vakcinom IPV ili živom oralnom polio vakcinom OPV. Vakcinacija se započinje kad dete navrši dva meseca života i mora se završiti najkasnije do navršenih godinu dana života. Vakcinacija sa IPV vakcinom se sprovodi sa tri doze, a revakcinacija se sprovodi davanjem jedne doze. Prva revakcinacija protiv dečje paralize sprovodi se kod dece godinu dana od završetka potpune vakcinacije davanjem jedne doze IPV. Druga revakcinacija sprovodi se davanjem jedne doze OPV pre upisa u prvi razred osnovne škole, a treća revakcinacija sprovodi se davanjem još jedne doze OPV u završnom razredu osnovne škole, a najkasnije do navršenih 18 godina života.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profesor.Biologije

    15. februar 2015 | 08:14

    Da su solunci bili vakcinisani nijedan ne bi preživeo golgotu.Ja sam primio sve vakcine i zato sam stalno bio bolestan dok nisam počeo da se lečimsuncem.Od svih dečijih bolesti sam bio bolestan uprkos vakcinisanju.Znači vakcine su beskorisne i štetne

  • Pravda

    14. februar 2015 | 19:28

    Zasto se muciti, pitajte JK , ona ionako sve zna!

  • Iskreno

    15. februar 2015 | 12:36

    U vojsci sam pre podne primio vakcinu protiv nemam pojma čega, na početku vojnog roka, posle podne, mi se slošilo, da sam do uveče nagurao temperaturu 41, naravno mislili su da foliram i izbegavam obaveze, kada su izmerili temperaturu, završio sam u stacionaru, tamo hitno primio opet neke dve vakcine i dobio brdo lekova da pijem. Načelnik te vojne bolnice mi je obećao da ću ići na zakletvu tek kad popijem sve te lekove, naravno, svaki dan sam isplanirano bacao jedan po jedan kroz prozor i nisam popio, otišao sam na zakletvu živ i zdrav. Rezime, evo ti jedna vakcina da budeš "jači", a onda još dve da ojačaš od vakcine od koje si trebao biti jači, i brdo lekova da saniraš posledice od sve tri vakcine. Zaključak, dovoljno sam bio jak i bez vas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA