ON JE OTKRIO MALVERZACIJE ŠVAJCARSKIH LOPOVA: Krao podatke o klijentima, pa raskrinkao banku (FOTO)

On je u banci u Monaku radio od 2000. godine, da bi se zatim preselio u Ženevu od 2006. do 2007. godine. Pretpostavlja se da je za to vreme ukrao više od 106.000 podataka klijenata iz više od 200 zemalja. Među njima su i neki državljani Hrvatske

  • 2

Herve Falciani je bio dugogodišnji finansijski stručnjak švajcarske banke HSBC kojeg je policija u Ženevi privela 2008. godine zbog sumnje da je pokrao podatke o klijentima. Međutim, nakon par sati ispitivanja oni su ga pustili uz uslov da se vrati sledećeg jutra. Naravno, on je tu priliku iskoristio i pobegao za Francusku sa ženom i ćerkama.

Odmah zatim je policiju obavestio da će se vratiti posle Nove godine, što nije učinio. Od tada, švajcarska policija pokušava da obezbedi njegovo izručivanje, međutim, to nije moguće jer je on zvanično francuski državljanin.

Za to vreme, on je sa francuskim vlasima krenuo u raskrinkavanje banke u kojoj je radio.

On je u banci u Monaku radio od 2000. godine, da bi se zatim preselio u Ženevu od 2006. do 2007. godine. Pretpostavlja se da je za to vreme ukrao više od 106.000 podataka klijenata iz više od 200 zemalja. Među njima su i neki državljani Hrvatske.

Njegova ljubavnica je otkrila da joj je Herv priznao da se pridružio HSBC s namerom da pribavi poverljive podatke jer je hteo da ih proda trećoj osobi. On je naravno sve ovo porekao.

Foto: sxc.hu/nordmann Foto: sxc.hu/nordmann

Nakon mukotrpnog ispitivanja, svoje podatke na CD je prosledio francuskim vlastima.

On je uhvaćen 2012. godine u Španiji, ali su ga u toj zemlji zadržali narednih pet meseci pod izgovorom da kršenje bankarske tajne kod njih nije zločin.

Povodom ovog događaja on je izjavio da je HSBC banka sama stvorila takvu atmosferu koja je omogućila bogaćenje na teret društva, pomaganjem svojim klijentima u pranju novca i izbegavanju plaćanja poreza.

(Telegraf.rs / Izvor: dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slobo

    11. februar 2015 | 19:33

    Da li ce I kada procureti bilo koja informacija o nasim hostaplerima I lopovima koji su prali pare kroz banke koje posluju u Srbiji?Iz teksta mogu da zakljucim da su godine za koje imaju podatke veoma zanimljive I za Srpske tajkune.Prosto nemogu da verujem da nece se pojaviti ni jedan Srbin u ovakvom''odabranom''drustvu.

  • WWW

    11. februar 2015 | 21:28

    NECE...ILI NE U SKORIJE VREME...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA